Občani in občanke Grosupljega, ki radi zahajajo na bajer Zacurek, bodo od marca naprej tam naleteli na urejeno okolico. Občina je namreč včeraj s podjetjem Hidrotehnik podpisala pogodbo za ureditev bajerja in okolice. Uredili bodo brežino, podest za sedenje in manjši pomol ter namestili naprave za fitnes in otroška igrala. Uredil bodo tudi manjši prireditveni prostor. Poleg tega bodo namestili še klopi, koše za smeti in pasje iztrebke, obiskovalci pa se bodo o zanimivostih lahko poučili na tabli z informacijami o naravnih vrednotah v okolici in interaktivni tabli z vsebino, ki bo namenjena predvsem otrokom.

Pogodbena vrednost znaša dobrih 60.000 evrov z davkom na dodano vrednost, dela pa bodo predvidoma končana marca. Projekt delno financira Evropska unija iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Poleg grosupeljske občine v projektu sodelujejo tudi Krajevna skupnost Šmarje - Sap, Turistično društvo Šmarje - Sap, Vzgojno-varstveni zavod Kekec Grosuplje in Osnovna šola Šmarje - Sap.

Bajer Zacurek je skupaj s studencem Medvedov izvir na robu gozda severno od naselja Šmarje - Sap priljubljen kraj za športno aktivne občanke in občane, obenem pa tudi prostor druženja. Mnogi prav tam začnejo svojo pohodniško pot proti Plešam in drugim planinskim potem. aro