»To zakonodajno obdobje se končuje,« je na sedežu katalonske vlade povedal Torra. »Dva zaveznika v vladi na pot k neodvisnosti gledata drugače, kar je poslabšalo medsebojno zaupanje,« je poudaril.

Datum predčasnih volitev bo sporočil, šele ko bo regionalni parlament sprejel katalonski proračun. Potrjevanje proračuna bi lahko trajalo dva meseca, poročajo tuje tiskovne agencije.

Katalonski predsednik, ki vodi stranko Skupaj za Katalonijo, je koalicijske partnerje iz Katalonske republikanske levice (ERC) obtožil nezvestobe. Ta stranka, ki ji pripada tudi predsednik parlamenta Roger Torrent, namreč Torre v ponedeljek v parlamentu ni podprla pri odločanju o njegovem poslanskem mandatu. Tega so mu na koncu odvzeli.

Španska volilna komisija je namreč v začetku januarja Torri odredila prepoved opravljanja javnih funkcij za leto in pol, potem ko je to odredilo višje sodišče v Barceloni. Špansko vrhovno sodišče je pretekli teden potrdilo le odločitev o suspenzu Torre kot katalonskega poslanca, kar je parlament v ponedeljek tudi uresničil. Na čelu katalonske vlade medtem Torra ostaja.

Katalonski predsednik je svojo odločitev sporočil zgolj en teden pred predvideno obnovitvijo dialoga med Katalonijo in Španijo. Torra naj bi se s španskim premierjem Pedrom Sanchezom srečal 6. februarja. Sanchezovo imenovanje za premierja v španskem parlamentu so sicer v začetku januarja omogočili poslanci ERC, ki so v zameno za to zahtevali dialog med Madridom in Barcelono.