»Sporazum je sicer pripravljen, a ruski lastniki še niso bili pri nas, nismo še določili datuma, kdaj se bomo srečali. Mislim, da bo izvedeno v prihodnosti,« je danes ob robu sejma kmetijske in gozdarske mehanizacije Agritech v Celju povedal Krivec, sicer tudi direktor Celjskih mesnin.

Sporazum bo po njegovih besedah koristil obema stranema: »Nam bo omogočil lažje planiranje proizvodnje, njim pa uresničevanje strategije - ki je, da bodo lokalni oz. regionalni trgovec. Torej sporazum ščiti oba interesa.«

Dobavitelje skrbi, kakšen bo njihov položaj po prenosu lastništva Mercatorja z Agrokorja na skupino Fortenova, na katero so sicer prenesli zdrave dele propadlega Agrokorja.

Za sporazum si prizadeva gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki želi, da bi slovenski dobavitelji tudi v novi skupini pod ekonomskimi pogoji ohranili enakopraven status ter da bi skupina Fortenova zagotovila razvoj največjega slovenskega trgovca in ohranila sedež Mercatorja v Ljubljani.

»Če nam to zagotovijo, ne bomo imeli težav s prenosom Mercatorja na Fortenovo,« je jeseni po enem od sestankov s predstavniki konzorcija slovenskih dobaviteljev Mercatorja, družb Fortenova in Agrokor ter ruske banke Sberbank kot največje lastnice Fortenove, dejal Počivalšek.

Za prenos Mercatorja je namreč potrebno soglasje varuha konkurence in vseh 56 bank upnic Mercatorja, med katerimi je tudi SID banka.

V Agrokorju in Fortenovi so prepričani, da Počivalšek zlorablja svoj vpliv in prek državne SID banke zavira prenos Mercatorja na Fortenovo. Obrnili so se na Evropsko komisijo, saj menijo, da gospodarsko ministrstvo krši več členov pogodbe o EU in pogodbe o delovanju EU.

Izredni pooblaščenec Agrokorja in glavni direktor skupine Fortenova Fabris Peruško je sicer ocenil, da sporazuma, ki bi dobaviteljem Mercatorja omogočal boljši položaj v skupini, ne morejo podpisati. Sporazum sicer vidi kot srž problema, zaradi katerega da minister zavira prenos Mercatorja.

Del usklajene akcije naj bi bila po njegovem mnenju tudi odločitev slovenske agencije za varstvo konkurence, ki je Agrokorju začasno odvzela delnice Mercatorja, da bi zavarovala plačilo 53,9 milijona evrov globe, ki jo je Agrokorju naložila, ker ni prijavil koncentracije, potem ko je njegove lastnik, švicarska družba Agrokor, prevzel polnilnico vode Costella.