V Boschu pričakujejo, da bo letos iz tovarn po svetu zapeljalo 2,6 odstotka manj novih avtomobilov kot lani. Skupaj naj bi bilo sestavljenih 89 milijonov vozil, potem ko jih je bilo v rekordnem letu 2017 skoraj 100 milijonov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Pričakujemo, da bo raven proizvedenih avtomobilov v prihodnjih letih ostala stabilna, pred letom 2025 pa po naši oceni ne bo povečanja globalne proizvodnje,« je napoved povzel izvršni direktor skupine s sedežem v Stuttgartu Volkmar Denner.

Bosch bo tako kot druge družbe v sektorju, med njimi njegov konkurent na področju proizvodnje komponent Continental, zaradi sprememb v industriji izvedel ostro prestrukturiranje.

Skupina tako že vodi pogajanja za ukinitev več kot 2000 delovnih mest v Nemčiji, po svetu pa je že lani število zaposlenih zmanjšala za 7000. Skupaj zdaj zaposluje 403.000 delavcev.

Upad prodaje avtomobilov, posebej na velikih trgih, kot sta kitajski in indijski, je lani močno načel Boschev dobiček. Dobiček iz poslovanja je po danes objavljenih podatkih dosegel nekaj manj kot tri milijarde evrov, kar je 40 odstotkov manj kot v letu dni pred tem, prihodki pa so s 77,9 milijarde evrov ostali na podobni ravni.