Pompeo na neprijetna vprašanja o Ukrajini, zaradi katere je proti Trumpu sprožena ustavna obtožba, ni odgovarjal ali pa se je izognil neposrednim odgovorom.

Kellyjevo je zanimalo, ali je podprl svojo uslužbenko, nekdanjo veleposlanico ZDA v Ukrajini Marie Yovanovitch, pred napadi Trumpa in njegovih agentov, kot je Rudy Giuliani.

Yovanovitcheva v Kijevu ni hotela sodelovati z Giulianijem v prizadevanjih, da bi Kijev preiskal izmišljeno ukrajinsko vpletanje v ameriške volitve leta 2016 in pri iskanju umazanije o demokratskem predsedniškem kandidatu Josephu Bidnu. Giuliani jo je zatožil Trumpu, ta jo je odpustil, Pompeo pa je molčal.

Vprašanja so mu, kot kaže, prišla do živega, saj je novinarko potem povabil v posebno sobo in začel nanjo vpiti z vulgarnimi izrazi in ji med drugim dejal, da Ukrajina sploh nikogar ne zanima. Menda jo je potem še izzval, če se ji sploh sanja, kje je Ukrajina na zemljevidu, in novinarka je izziv sprejela.

Prinesli so zemljevid brez napisanih imen držav, potem pa obstajata dve verziji. Novinarka naj bi Ukrajino pokazala, Pompeo pa je kasneje namigoval, da je pokazala Bangladeš. Glede na to, da ima Kellyjeva magisterij iz evropskih študij z univerze Cambridge, bi bilo sicer pričakovati, da pozna tudi osnove geografije.

Pompeov odziv je izzvala nekaj kritik ter navdušenje Trumpa, ki je na to spomnil med torkovo predstavitvijo mirovnega načrta za Bližnji vzhod. »Mislim, da si jo dobro obdelal,« je dejal Trump Pompeu, prisotni državni uradniki pa so se prisrčno nasmejali.

Minister trdi, da mu je novinarka lagala, med drugim, ker je rekla, da bo pogovor po intervjuju neuraden. To je tisti del pogovora, ko je Pompeo mislil, da je varno, če kriči nanjo in da o tem ne bo nič rekla.

Pompeo je javnemu mediju tako hudo zameril, da je novinarko NPR Michele Kelemen odstranil s seznama tistih, ki ga lahko spremljajo na njegovi naslednji poti po vzhodni Evropi. Združenje dopisnikov State Departmenta je to potezo obsodilo kot maščevanje ministra zaradi spora s Kellyjevo, vendar pa Trumpove vlade protesti ne ganejo, še najmanj iz vrst novinarjev.