Tekme v najmočnejši košarkarski ligi na svetu še vedno zaznamujejo čustvene reakcije igralcev ob minutah molka na spomin na košarkarskega superzvezdnika Kobeja Bryanta. Nič drugače ni bilo niti na tekmi Dallasa na gostovanju v Oklahomi, kjer je slovenski zvezdnik Luka Dončić znova blestel. Ob zmagi moštva Dallas Mavericks s 107:97 je v dobrih triintridesetih minutah igre dosegel 29 točk, 11 skokov in 5 podaj, ob tem pa ni izgubil niti ene žoge. Dallas je z zmago prekinil zmagoviti niz Oklahome, ki je trajal pet tekem. Pri Oklahomi je manjkal Chris Paul, ki se je s trenerjem Billyjem Donovanom dogovoril, da je lahko zaradi smrti dolgoletnega prijatelja Bryanta odsoten na dvoboju z Dallasom. Njegova odsotnost se je Oklahomi močno poznala, čeprav so še v tretji četrtini zaostajali le s 65:70. Sledil je učinkovit odgovor Dallasa, ki je nanizal osem zaporednih točk (dve trojki Dončića). Oklahoma se do konca ni približala na manj kot deset točk zaostanka.

Slovenca s posvetili na obutvi

Dvajsetletni Ljubljančan Dončić je na tekmi nosil posebne športne copate, na katerih je imel zapisana imena vseh umrlih v helikopterski nesreči. »Kobe Bryant in LeBron James sta bila moja košarkarska idola, onadva sta razlog, da sploh igram košarko. Najin pogovor konec decembra v Staples Centru mi bo za vedno ostal v spominu. Tekma je bila zelo težka, ob koncu prve četrtine so me prevzela čustva,« je ameriškim medijem po tekmi dejal Luka Dončić. Obutev s spominom na Bryanta je na tekmi proti Orlandu nosil tudi Goran Dragić. Miami je nadigral sosede s Floride (113:92) in dosegel še 21. domačo zmago v sezoni – v American Airlines Areni je izgubil le proti obema kluboma iz Los Angelesa. Dragić je v slabih šestindvajsetih minutah dal štirinajst točk (od tega štiri trojke), prispeval je še pet podaj. Najboljši igralec tekme je bil krilni center Miamija Bam Adebayo, ki je za tretji trojni dvojček sezone dosegel 20 točk, 10 skokov in 10 podaj.

Od preostalih tekem velja omeniti še tekmo med Houstonom in Utahom. Rakete so nastopile brez treh zvezdnikov – Jamesa Hardna, Russlla Westbrooka in Clinta Capele, a so z izjemnim Ericom Gordenom (petdeset točk, rekord kariere) premagale Utah (126:117) ter mu zadale prvi domači poraz po 9. decembru lani. Vodstvo lige je zaradi izjemnega stanja pred dvorano Staples Center v Los Angelesu (ogromno ljudi se želi pokloniti »domu« preminulega Bryanta) in spoštovanja do franšize prestavilo mestni obračun med LA Lakers in LA Clippers, nadomestni termin pa še ni znan.