Čeprav je curling v Ljubljani precej mlad šport, na Mestni občini Ljubljana stavijo, da se bo razvil »v enega bolj popularnih športov tako na tekmovalnem kot tudi na rekreativnem področju«. Po podatkih OKS-ZŠZ se s curlingom tekmovalno ukvarja 82 registriranih športnikov. Od tega je 35 kategoriziranih. Po oceni Mestne občine Ljubljana se rekreativno s curlingom trenutno ukvarja 200 prebivalcev Ljubljane.

V prestolnici se curling igra v ledeni dvorani Zalog, kjer pa si morajo igralci z metlami in kamni ledeno površino deliti s hokejisti in drsalci. Občina namerava pri dvorani Zalog zgraditi novo dvorano s petimi stezami, ki bo namenjena ravno igralcem curlinga. V njej bodo tudi tribune za trenerje ob ledeni površini in prostor za vsaj 160 gledalcev tekem, garderobe s sanitarijami ter shramba za opremo.

V letošnjem proračunu je občina ocenila, da bo gradnja dvorane za curling stala nekaj manj kot 2,2 milijona evrov. »V sklopu projekta gradnje prizidka je predvidena tudi prenova obstoječe dvorane,« so še dodali na občinskem oddelku za šport. Pričakujejo, da bodo v letošnjem letu pridobili gradbeno dovoljenje za ta projekt, prihodnje leto pa naj bi začeli gradnjo, ki bo trajala 12 mesecev. Na občinskem oddelku za ravnanje z nepremičninami so zagotovili, da je občina že lastnica vseh potrebnih zemljišč za gradnjo dvorane.

Potrebujejo izjemno raven led

V Curling klubu Ljubljana, ki ga vodi predsednik Marko Šinkovec, so navdušeni nad obetom za novo curling dvorano, saj je glede na njihove izkušnje več kot potrebna. »Predvidena lokacija v Zalogu je odlična, saj nam je v desetih letih udejstvovanja v curlingu uspelo povezati Zalog s curlingom in Ljubljančani že vedo, da se v Zalogu igra curling,« so povedali v klubu, kjer pravijo, da morajo zaradi zasedenosti ledenih površin zavrniti več kot 70 odstotkov prošenj za športne dneve šol in več kot 90 odstotkov prošenj za timbilding z igranjem curlinga.

»Curling potrebuje led, ki je specifično obdelan in je predvsem izjemno raven. Vsako drsanje površino uniči do te mere, da postane neuporabna za vrhunske treninge in tekmovalni curling,« so pojasnili v Curling klubu Ljubljana. Ravno zato so vsi treningi in tekmovanja slovenskih reprezentanc v tujini v najbližjih dvoranah, ki so namenjene le curlingu. »V Ljubljani pa predvsem uvajamo novince in mlade, ki so se pripravljeni preskusiti v tem športu. Ko so dovolj dobri, organiziramo skupne treninge v tujini,« so pojasnili v klubu in omenili, da je njihova mladinka Sara Rigler nastopila na ravno končanih zimskih olimpijskih igrah mladih v Lozani, kjer je bila Slovenija edina udeleženka brez prave curling dvorane.

Gostili bi več mednarodnih tekmovanj

V Zalogu poleg Curling kluba Ljubljana igrata še Curling klub Zalog in Curling klub Olimpija. Po podatkih javnega zavoda Šport Ljubljana, ki upravlja športne objekte v lasti občine, je ljubljanskim curling klubom ledena površina v Zalogu med tednom na voljo ob ponedeljkih med 18. in 23. uro ter ob petkih med 13. in 15. uro. Termin med konci tedna pa je med 8. in 10. uro.

Klubi imajo nekoliko več manevrskega prostora potem, ko hokejisti končajo svojo sezono. Takrat imajo tudi možnost organizirati mednarodni turnir, so povedali v Curling klubu Ljubljana. Prvega so organizirali leta 2017, ko je sodelovalo 22 ekip, lani pa so jih našteli že 30. »Tekmovalci pridejo z vsega sveta (ZDA, Kanada, Škotska, Švica, Rusija, Švedska in vsi sosedi) in turnir postaja eden večjih in bolj prepoznavnih v srednji Evropi,« so povedali v ljubljanskem klubu. Zalog bo letos spomladi gostil evropsko prvenstvo skupine C, s katerim bodo zaznamovali tudi desetletnico ustanovitve curlinga v Sloveniji. »Ko bo nova curling dvorana zagledala luč sveta, pa nameravamo kandidirati za organizacijo svetovnega prvenstva v disciplini mešana moštva in za turnirje serije world curling toura v disciplinah moški, ženske in mešane dvojice,« so razkrili načrte za prihodnost.

»Leta pri curlingu niso pomembna«

»Curling je v tujini eden najbolj množičnih zimskih rekreativnih športov, sploh v zadnjih sezonah, ko primanjkuje snega,« so še pojasnili v klubu.

Na občinskem oddelku za šport pa so izpostavili, da pri curlingu »leta ne predstavljajo ovir pri ukvarjanju s tem športom. Zaradi tega je nabor rekreativcev in tekmovalcev zelo velik. Poleg tega gre za 'zimsko različico' v Sloveniji zelo popularnega balinanja.« Izpostavili so tudi, da so slovenski igralci curlinga osvojili prvo olimpijsko medaljo v ekipnih športnih v zgodovini Slovenije, saj so leta 2017 na olimpijskem festivalu evropske mladine v Erzurumu v Turčiji osvojili bronasto medaljo.