V resnici so bile možnosti, da bi Netanjahuju odobrili imuniteto, majhne, saj imajo njegovi politični nasprotniki v parlamentu večino. Glavni med njimi je Beni Ganc iz Modro-bele stranke, ki je bil v ponedeljek sočasno z Netanjahujem v Washingtonu pri predsedniku Donaldu Trumpu, nato pa pohitel nazaj v Izrael, da bi bil nazaj v parlamentu za čas razprave o imuniteti Netanjahuja. Ganc je zelo kritičen do aktualnega premierja in njegovega vztrajanja na oblasti, rekoč, da »nihče ne more hkrati voditi države in se spopadati s tremi resnimi kazenskimi primeri zaradi podkupovanja, prevare in zlorabe zaupanja«, česar je obtožen Netanjahu.

Obtožnica proti njemu je potem že romala na sodišče v Jeruzalemu, kjer jo je tožilstvo tudi uradno vložilo, proces pa bi se lahko začel tudi že pred parlamentarnimi volitvami 2. marca. To bi bil zelo poseben položaj, saj bi se Netanjahu na njih za nov mandat tako potegoval kot premier, proti kateremu poteka sojenje v kazenski zadevi. Že tako ali tako je Netanjahu prvi premier v zgodovini Izraela, ki so ga obtožili v času mandata. Če bi s svojimi zavezniki na volitvah morda zmagal, je mogoče, da bi spet dobil imuniteto. V vsakem primeru v Izraelu pričakujejo, da se bo proces vlekel več mesecev ali celo več let.

Trije okrogli primeri

Državni tožilec Avičaj Mandelblit je proti Netanjahuju sestavil obtožnice v treh primerih, ki nosijo okrogle številke. Najresnejša je obtožnica v primeru 4000, ki premierja bremeni podkupovanja, prevare in zlorabe zaupanja. Očitajo mu, da je poskrbel za takšne predpise, ki so šli na roko največjemu telekomunikacijskemu podjetju v državi Bezeq, v zameno pa si zagotovil naklonjeno poročanje spletnega portala Walla! v lasti Bezeqa. V drugih dveh primerih s številkama 2000 in 1000 je aktualni premier, ki je na čelu vlade skupno rekordnih trinajst let, obtožen prevare in zlorabe zaupanja. Prejemal naj bi draga darila in ugodnosti od bogatih prijateljev v zameno za usluge, z lastnikom časnika Yedioth Achronot pa naj bi se dogovarjal o onemogočanju konkurence v zameno za naklonjeno poročanje. Obtožnic doslej niso formalno vložili zaradi postopka o imuniteti. Netanjahu vse obtožbe zanika.