Po treh neuspelih poskusih, ko ga (očitno zaradi kadrovske stiske) iz koprskega pripora niso pripeljali v Ljubljano, se je danes vendarle začelo sojenje 35-letnemu Logatčanu Davidu Rovanu. Gre za ponovljeno sojenje, saj so ga lani že obsodili na šest let in pet mesecev, pa je bila sodba nato razveljavljena. »Res bi šel rad domov, k babici. Njena zadnja leta bi rad preživel z njo, ne pa v zaporu. To mi največ pomeni,« je pred senatom jokal obtoženi.

Rovan je 27. maja 2017 v domači hiši z nožem porezal babico, mamo in strica. V zvezi s prvima dvema je obtožen povzročitve lažje poškodbe, v zvezi s stricem, ki ga je zabodel v ramo in nadlaket, pa poskusa uboja. Tožilstvo trdi, da bi ga ubil, če mu ne bi izbil noža iz rok. Ko so prišli policisti, naj bi grozil še njim: da bo vse postrelil in nad njih naščuval psa pa da pozna ljudi iz zapora, ker je bil tam že štirikrat, ki bodo policiste »zrihtali«. Na prvem sojenju so ga obsodili za vsa štiri kazniva dejanja, višje sodišče pa je sodbo potrdilo le v delu, ki se nanaša na babico (dobil je osem mesecev zapora).

Alkohol, tablete in tako dalje

Obtoženi je danes spet ponovil svojo zgodbo. Kot se je zagovarjal, je tisto jutro vzel metadon, potem pa po babičinem naročilu šel v trgovino po jajca. A trgovina je bila zaprta, on pa je srečal prijatelje in začeli so popivati. Najbolj jim je šlo v slast pivo, za povrh pa še stock, nato je Rovan pokadil še džojnt. Pravi, da je bil tako pijan, da se domov ni zmogel pripeljati s kolesom. Pa vendar je nato doma od babice spet zahteval pivo in bil docela razburjen, ker mu ga ni hotela dati. V zgornjem nadstropju je mamo prosil za pomirjevala (vzel je veliko tablet lexaurin) in se sprl tudi z njo. »Ne vem, kako sem potem prišel do noža in kako sem prišel v stik s stricem in babico. Znova sem se zavedal, ko sem ležal na tleh.

Odprl sem oči, ko me je stric udaril v glavo. Rekel mi je, naj mu dam nož. Nisem vedel, kakšen nož, a sem ga potem res zagledal v roki in ga izpustil. Stric mi je govoril, kaj sem mu naredil in da sem porezal tudi mamo in babico. Nisem mogel verjeti,« je opisoval.

Ko so prišli policisti, je sedel na dvorišču. Pravi, da so mu naročili, naj leže na tla, in da jih je ubogal. Da bi jim kakor koli grozil, zanika. »To je kar ena zgodba… Sedemnajst let me je logaška policija nenehno 'matrala'. Če bi se hotel maščevati, bi se že prej,« je povedal Rovan, že obsojen zaradi povzročitve lažje poškodbe in trgovanja z drogo.

Še tretji izvedenec?

Po trditvah tožilstva je bil v kritičnih trenutkih bistveno zmanjšano prišteven zaradi kombinacije alkoholnega opoja (v krvi je imel 1,3 promila) in osebnostne »deficitarnosti«. Zagovornica Olivera Gomboc je danes predlagala novega psihiatričnega izvedenca, kajti prepričana je, da zaradi zaužitih metadona, alkohola, pomirjeval in prepovedanih drog v resnici sploh ni mogel vedeti, kaj počne. O prištevnosti je bilo sicer na tem sojenju že veliko govora. Najprej ga je dr. Marga Kocmur ocenila kot neprištevnega, kasneje pa dr. Vanja Rejec za bistveno zmanjšano prištevnega. Kocmurjeva je nato spremenila mnenje, češ da je naredila napako, ker je zamešala količino alkohola v krvi in urinu.

Senat se je zdaj odločil za ponovno zaslišanje Kocmurjene in Rejca, potem pa bo premislil, kako naprej. Rovanu, odvisniku od alkohola in drog, gre sicer zdaj precej bolje. To je opaziti že na zunaj, je pa zagovornica prinesla tudi potrdilo zaporske psihiatrinje. V njem piše, da je takoj ob prihodu začel zdravljenje odvisnosti in da so njegovi urinski testi »ustrezni«.