Štiriinštiridesetletni morilec, po pisanju medijev je šlo za Romana Miklavčiča iz Stične, si je po dejanju sodil sam. Podatki o danem primeru so sicer skopi, iz neuradnih informacij pa je mogoče razbrati, da je v ozadju zgodba o enostranski ljubezni, ki naj bi prerasla v obsesijo in tragedijo, piše novinarka Meta Černoga v novi številki Nedeljskega dnevnika. Pred leti naj bi se morilec zagledal v to tedaj mlado natakarico, kaj sta imela med seboj (če sploh kaj), pa uradno ni znano.

V krajih, od koder prihaja, pravijo, da je bil morilec vedno sam, da ga niso videvali z dekleti, kaj se je dogajalo v njegovi glavi, pa ne bomo izvedeli. Kriminalistična preiskava še poteka, prav tako policija še zbira informacije o dogodku. Nesrečno Niko in njenega še nerojenega otroka so medtem že pokopali…

Kot so poročali nekateri mediji, je povzročitelj žrtev dlje časa zalezoval in ji grozil. Po izjavah žrtvinega očeta ga žrtev, kljub opozorilom bližnjih, ni želela prijaviti policiji, da mu ne bi povzročila dodatnih težav. Če drži, da je šlo za nekdanja partnerja, je umor posledica intimnopartnerskega nasilja.

»Ob takih dogodkih vedno znova želimo opozoriti, kako nevarni so lahko moški, ki za dosego svojih ciljev v bližnjih odnosih uporabljajo nasilje. Nikakor namreč ne gre spregledati statistike, ki kaže, da v Sloveniji skoraj polovico vseh ubojev oziroma umorov ter poskusov umora ali uboja žensk povzročijo njihovi bivši ali aktualni intimni ali zakonski partnerji,« opozarja dr. Jasna Podreka na spletni strani Društva SOS telefon, kjer predvsem ženskam in otrokom, ki doživljajo nasilje, dajejo podporo na poti iz njega.

Kaj se dogaja v glavah takšnih bivših partnerjev ali zalezovalcev, ki mislijo, da bi žrtev morali imeti, četudi jih ta ne želi v svoji bližini, je sicer težko izvedeti, je pa psihološki profil človeka, ki stori kaj takšnega, orisal dr. Zoran Milivojević, s katerim širši intervju objavljamo na sosednji strani.

Po njegovem mnenju gre za osebe, ki so pretirano ljubosumne in se poskušajo osvoboditi tega neprijetnega čustva tako, da drugega partnerja silijo, da spremeni svoje obnašanje.

»Takšni ljudje ne smatrajo, da je problem njihova ljubosumnost, temveč da je problem partnerjevo obnašanje, ki je 'vzrok' za ljubosumje. Zato najprej protestirajo, pojasnjujejo partnerju, kje je grešil, kako naj se obnaša, v drugi fazi ga čustveno izsiljujejo, v tretji pa postanejo fizično nasilni. Ni samo partner žrtev, temveč so tudi ljubosumneži žrtve svojega ljubosumja. Tako ljubosumje, emocija, ki se pojavi, da bi zaščitila odnos ljubezni, postane glavni razlog za prekinitev ljubezni ali za ločitev oziroma razvezo,« razloži psihoterapevt.

Nadaljevanje v tiskani izdaji ali mobilni aplikaciji Nedeljskega dnevnika.

Temni oblaki nad Soško dolino

Še več zanimivih člankov – denimo o tem, kako si prebivalci ob Soči še niso niti opomogli od azbestnih bolezni, pa jim zdaj okolje onesnažuje še sosežigalnica odpadkov, kaj o vzgoji otrok in disciplini meni psihoterapevt dr. Zoran Milivojević, kako se je novinarka Nedeljskega dnevnika v soju naglavnih svetilk spustila v podzemlje Škocjanskih jam in skozi Hankejev kanal, kako je svet pretresla smrt slovitega košarkarja Kobeja Bryanta… – pa v tokratni tiskani izdaji Nedeljskega dnevnika pri vašem prodajalcu časopisov ali na mobilni aplikaciji Nedeljski dnevnik.