Časnik je v ponedeljek objavil karikaturo, na kateri je bila zastava Kitajske, le da so zlate zvezde v levem zgornjem kotu zamenjali s podobami koronavirusa.

Kitajsko veleposlaništvo na Danskem je že v ponedeljek označilo satiro za žaljivo in da je prizadela čustva kitajskega ljudstva. Zahtevalo je javno opravičilo časnika in karikaturista Nielsa Bo Bojesena.

Novi koronavirus, ki je izbruhnil konec decembra v kitajskem Wuhanu in povzroča virusno pljučnico, je zahteval že več kot sto življenj. Okoli 50 primerov okužb pa so potrdili tudi zunaj Kitajske.

Jyllands-Posten pred leti že razburjal s karikaturami Mohameda

Odgovorni urednik časnika Jacob Nybroe je danes sporočil, da se sicer ne nameravajo norčevati iz razmer na Kitajskem, vendar se tudi ne bodo opravičili za objavo. "Ne moremo se opravičiti za nekaj, kar se nam ne zdi sporno. Nimamo namena biti poniževalni ali se norčevati, niti se nam ne zdi, da to spodbuja slika," je povedal.

Jylands-Posten ni prvič razburil s svojo satiro. Leta 2005 je objavil karikaturo preroka Mohameda, ki je sprožila nasilne proteste v islamskih državah.