Če se bo našla kritična masa strank, ki lahko skozi DZ spravi zakonodajo, ki je nujno potrebna, bodo po Zorčičevih navedbah verjetno vsi ocenili, da je to bolje kot predčasne volitve. Zatrdil je, da je vseh 10 poslancev SMC v tem stališču enotnih.

Med projekti, ki bi jih lahko nova koalicija sprejela, je izpostavil med drugim preoblikovanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, dolgotrajno oskrbo in demografski sklad. Če soglasja ne bo, pa gredo na volitve, je povedal.

Vprašanje, ali se bo zavzemal za to, da bi bil mandatar morebitne nove koalicije njihov predsednik Zdravko Počivalšek, pa po Zorčičevih ocenah namiguje na to, da jim je pomembno, na katerem položaju je kateri politik. "Nam je bolj pomembno to, kaj se bomo na koncu dogovorili. Če se bomo o tem, da lahko neke zakone izpeljemo skozi parlamentarni postopek, bomo v tako koalicijo šli, če se ne bomo ničesar dogovorili, pa je povsem vseeno, kje kdo sedi," je poudaril.

Zorčič: SMC nesodelovanja z Janšo nima v programu

Glede sodelovanja s prvakom SDS Janezom Janšo pa je dejal, da nesodelovanja z njim ni imela SMC nikoli zapisanega v programu, so bili pa v soočenjih pred zadnjimi parlamentarni volitvami predsedniki strank o tem vprašani. Ali bo zdaj prišlo do takšnega sodelovanja, je po njegovih besedah prezgodaj govoriti.

Na vprašanje, ali torej v SMC z novim predsednikom do sodelovanja z Janšo nimajo takšnih zadržkov kot so jih imeli pod vodstvom Mira Cerarja, pa je odgovoril, da morajo na takšna vprašanja odgovoriti predvsem predsedniki strank. Po njegovih besedah pa se bomo v Sloveniji morali enkrat vprašati, »kaj je program strank na volitvah: ali je to nesodelovanje na določenih področjih, ali so neke pozicije, ali pa to, da skušamo nekaj dobrega storiti za državljane«.

Poslanka SMC Monika Gregorčič je sicer danes na svojem twitter profilu zapisala, da so »predčasne volitve mokre sanje premierja v odstopu«. Zanj zelo boleče pa je, da ima ključ do njih prav Janez Janša, ugotavlja. Zorčič njen zapis in osebno stališče razume tako, da si nekateri verjetno bolj želijo volitev zaradi kalkulacij, nekateri manj.

DeSUS ne želi na predčasne volitve, ampak v novo koalicijo

Poslanec DeSUS Ivan Hršak po odstopu premierja Marjana Šarca ocenjuje, da je velika možnost oblikovanja nove koalicije. “Zagotovo je za državljane boljše, da se tvori neka koalicija, oddela mandat in da se v tem času sprejme zakone,” je pojasnil ob robu seje v DZ. Spomnil je še, “da koalicije brez DeSUS ni”.

Spomnil je tudi, da je bilo v zadnjem letu že več volitev in da volitve stanejo. »Denarja stranke nimajo in mislim, da bodo naredile vse, da bi neka trdna koalicija, ki ne bo imela minimalnega števila glasov, lahko delala ta mandat,« je ocenil.

Verjame, da pogovori o novi vladi že potekajo, a pravi, da vanje ni vključen. »To novo koalicijo si bodo verjetno želele tiste stranke, ki se sedaj ne vidijo, da bi se vrnile v parlament,« je povedal. Ob tem je dodal, da v DeSUS te bojazni nimajo. »DeSUS je vedno ključen, brez DeSUS ni nič. Dejansko se je pokazalo, da koalicije brez DeSUS ni,« je navedel. Kot je dejal, so vedno tudi konstruktiven koalicijski partner.

Za zdaj je po njegovih besedah še prezgodaj oceniti, kdo bi lahko bil novi mandatar.

Han: Zaradi Šarčevih izjav sem še 15. januarja mislil, da padca vlade ne bo

V SD vidijo kot najboljšo možnost po odstopu premierja Marjana Šarca predčasne volitve. "Iskreno mislim, da je v takšnem primeru najbolj čista varianta, da gremo čim prej na predčasne volitve in da dobi Slovenija operativno vlado," je povedal vodja poslancev Matjaž Han. Zaradi Šarčevih izjav je še 15. januarja mislil, da padca vlade ne bo.

V pogovorih o morebitni novi vladi v stranki zaenkrat ne sodelujejo, niti jih k pogovorom ni nihče povabil. "Do predčasnih volitev lahko pride samo, če Janez Janša reče, da se ne gre. Je pa dejstvo, da je Marjan Šarec omogočil Janezu Janši, da lahko vlada in da lahko tudi naslednje volitve zmaga kot relativni zmagovalec," ob tem dodaja Han.

Stranke, ki razmišljajo o sodelovanju v morebitni novi koaliciji, razume. "Jaz razumem stranke, ki imajo v tem trenutku malo slabše rezultate volilnih anket. Vsi smo krvavi pod kožo in razumem, da se lahko nekateri pogovarjajo - tudi državotvorno - da lahko naprej še dve leti ostajajo v vladi," je povedal.

Vatovec: Na volitvah bi se lahko okrepile stranke z jasnimi ukrepi v korist državljanov

Po oceni vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca bi bile po odstopu premierja Marjana Šarca najboljša možnost predčasne volitve, saj bi bila kakršnakoli koalicija, ki bi se uspela oblikovati v tem mandatu, slabša od aktualne. Na volitvah pa bi se lahko okrepile predvsem stranke, ki zagovarjajo jasne ukrepe v korist državljanov, je dejal.

Prav tako bi se po oceni Vatovca na predčasnih volitvah lahko izoblikovala nova kombinatorika, ki bi oslabila stare navade starih politik. "To so tudi politike, ki smo jim očitno priča tudi danes, ko so po včerajšnjem odstopu nekatere stranke koalicije začele hitro kalkulirat glede svojih osebnih ali drugih strankarskih interesov," je bil kritičen v izjavi ob robu seje DZ.

Kot je dejal, to ni nobeno presenečenje, saj da so se takšnih nenačelnosti nagledali v zadnjem letu. "Kakršnokoli dogovarjanje nekaterih strank koalicije za morebitno novo koalicijo je samo nadaljevanje te nenačelnosti," je prepričan Vatovec.