Članek »O bednem filozofu: Ali je Boris Vezjak retardiran? Ali ima IQ višji od številke čevljev?«, ki ga je ljubljanski sodnik Zvjezdan Radonjić konec lanskega oktobra objavil na spletnem portalu portalplus.si, po mnenju komisije za etiko in integriteto pri sodnem svetu ni bil v skladu z etičnimi standardi, ki jih sodnikom narekuje kodeks sodniške etike.

Kot je razvidno iz zapisnika zadnje seje, je pet članov etične komisije soglasno ocenilo, da je Radonjićevo pisanje pomenilo kršitev člena kodeksa, ki govori o ugledu. »Sodnik z osebnim zgledom varuje ugled sodstva in se pri vseh svojih dejavnostih izogiba neustreznemu ravnanju ali obnašanju,« narekuje kodeks, ki ga je po mnenju komisije kršil Radonjić. Komisija je sprejela načelno mnenje, katerega obrazložitev bo objavila naknadno, mnenje komisije pa za sodnika nima konkretnejših posledic, saj ne gre za disciplinski postopek.

»Vaški psihoanalitik« zaposlen na univerzi

Radonjića je etični komisiji prijavil sam dr. Boris Vezjak. »S kaznivim dejanjem razžalitve, z lažmi o meni, nizkotnostmi in svojim postopanjem z izrazitim namenom osebnega in profesionalnega zaničevanja, poniževanja in povzročanja škode z uporabo pejorativnih izrazov in besedja, kot je 'bedni filozof', 'retardiran', 'ima IQ višji od številke čevljev?', 'vaški psihoanalitik', 'ta klozet-poet', z namigi o 'plačanih namenih' in številnimi podobnimi kvalifikacijami, je Radonjić v svojem zapisu prikazal niz postopanj, ki se nikakor ne pričakujejo od nekoga, ki opravlja sodniški poklic,« je Vezjak utemeljil svojo prijavo in dodal, da Radonjiću »ni bilo težko poniževati niti mojih strokovnih kvalifikacij, čeprav sem doktor znanosti, zaposlen na univerzi, trenutno tudi predstojnik oddelka, avtor enajstih monografskih publikacij, od tega ene v soavtorstvu, številnih znanstvenih, strokovnih in drugih člankov«.

Radonjićev odgovor na kritiko intervjuja

Radonjić je gnojnico po Vezjaku zlil po tem, ko je ta v prispevku »Šepeti o krivosodju na TV Slovenija: kako javni servis krši poklicna merila« na svoji spletni strani Vezjak.com problematiziral oddajo TV Slovenija Intervju, v kateri je sodnika gostil novinar dr. Jože Možina.

Vezjakov članek je bil kritičen tako do Radonjićevih javnih izpadov, še bolj pa do RTV Slovenija: »Da javna radiotelevizija odpira prostor nebrzdanemu klevetanju in žalitvam drugih, je žalostno spričevalo tega trenutka in odgovorne urednice Manice J. Ambrožič,« je med drugim zapisal Vezjak. Sporni intervju je pod drobnogled vzela tudi varuhinja gledalčevih pravic na RTV Slovenija, ki je odgovornim priporočila »natančno branje in dosledno spoštovanje poklicnih meril in načel novinarske etike ter programskih standardov«.