Zmagovalec dvajsetih teniških turnirjev največje četverice Roger Federer je na OP Avstralije drugič vstal iz pepela. Tokrat v četrtfinalu proti 100. igralcu sveta Tennysu Sandgrenu. Američan je imel v četrtem nizu sedem zaključnih žogic za zmago, mnoge med njimi je dobil Federer po številnih izmenjavah udarcev. Šest od njih jih je Švicar ubranil na svoj začetni udarec, eno – v podaljšani igri – na servis tekmeca. V petem nizu je bil Federer prepričljivo boljši od živčnega Sandgrena, ki je vse bolj podoživljal zapravljene trenutke. Spomnimo, da je Federer v tretjem krogu proti Avstralcu Johnu Millmanu v odločilnem nizu zaostajal s 4:8 v super podaljšani igri, a dvoboj končal s šestimi zaporednimi točkami.

Tennys Sandgren je imel dvoboj v svojih rokah. V drugem in tretjem nizu je povsem nadigral Federerja. Dokazal je odlično igro, ki jo je v Melbournu kronal z zmago nad najboljšima Italijanoma Matteom Berrettinijem (8. na svetu) in Fabiom Fogninijem (12.). V Avstraliji je odlično igral že predlani, ko se je prav tako uvrstil v četrtfinale. »Slabo sem se gibal, zato sem zamujal pri udarcih. Izkoristil sem medicinski odmor, a tudi po njem ni bilo bolje. Mislil sem si, naj me Tennys premaga v stilu. A tega ni storil. V četrtem nizu sem znova vse bolje čutil žogo in imel pri uvrstitvi v polfinale precej sreče. Vedno pravim, da je potrebna, tokrat je bila na moji strani. Nisem si zaslužil zmage,« je bil samokritičen Roger Federer, ki je v Avstraliji dobil šesti zaporedni dvoboj v odločilnem nizu. Pred tremi leti je bil namreč na poti do zmage boljši od Japonca Keija Nišikorija, rojaka Stana Wawrinke in Španca Rafaela Nadala, predlani v finalu od Hrvata Maria Čilića, letos pa od Johna Millmana in Tennysa Sandgrena.

Đoković tehnično popoln

Novak Đoković, prvi favorit za osvojitev naslova v Melbournu, je znova navdušil. V četrtfinalu je nadigral Miloša Raonića. Kanadčan se je odlično znašel v najtežjih trenutkih, saj je v slabih treh urah rešil kar 14 od 16 žogic za odvzem servisa. Srb je potrdil, da je trenutno najboljši v vračanju tekmečevih začetnih udarcev, saj je bil Raonić ves čas pod velikim pritiskom. Sedemkratni zmagovalec OP Avstralije je taktično odigral popoln dvoboj. Po njem se je za krajši čas čustveno zlomil, ko ga je legendarni John McEnroe vprašal o Kobeju Bryantu. Znano je, da sta bila Đoković in preminuli ameriški košarkar izjemna prijatelja.

»Odigral sem odličen dvoboj. Raonić je eden najboljših izvajalcev začetnih udarcev. Čeprav sem imel slabši odstotek izkoriščenih priložnosti, sem ves čas nanj dobro pritiskal. Izkazal sem se tudi na svoj servis,« je bil zadovoljen Novak Đoković. Srb je bil počaščen, da je na njegovem najljubšem teniškem stadionu dvoboj v živo spremljal Rod Laver, po komer je imenovan teniški kompleks v Melbournu. »Kar kaže Roger v Melbournu, me ne preseneča. Dokazuje, kako velik igralec je. Zavedam se, da me bo v polfinalu čakalo težko delo. Moral bom nadgraditi svojo igro, če bom želel napredovati v polfinale,« pravi Đoković. Srb v medsebojnih dvobojih proti Federerju vodi s 26:23. Zadnji dvoboj je konec lanskega leta na sklepnem turnirju najboljše osmerice v Londonu dobil Federer.

Avstralci so navdušeni

Avstralski teniški delirij je prisoten v ženski konkurenci. Domača junakinja Asleigh Barty se je včeraj uvrstila v polfinale, potem ko je bila boljša od Čehinje Petre Kvitove. Na poti v finale se bo številka 1 svetovnega tenisa pomerila z Američanko Sofio Kenin, ki se do letos še nikoli ni uvrstila v osmino finala turnirja največje četverice. »Vedela sem, da me bo čakal izziv. Znašla sem se v številnih težkih trenutkih. Pripravljena sem bila na izjemen boj. Zmaga mi je vlila dodatno samozavest,« je pred jutrišnjim polfinalnim dvobojem optimistična Asleigh Barty. Avstralka je bila v Melbournu na zmagoviti poti boljša tudi od Slovenke Polone Hercog. Avstralka se je ob uvrstitvi v polfinale zahvalila tudi trenerju Craigu Tyzzerju, ki je po njenem mnenju najboljši na svetu.