33-letni Nemec, pri katerem so v ponedeljek zvečer potrdili okužbo z novim virusom, se je okužil od kitajske kolegice med usposabljanjem v enem od podjetij na jugu Nemčije, so potrdile lokalne oblasti.

Kitajka, ki je v Nemčijo pripotovala iz Šanghaja, je v četrtek na letu proti domu prvič opazila simptome, podobne gripi, je danes na novinarski konferenci dejal vodja bavarskega državnega urada za zdravje in varnost hrane Andreas Zapf, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preden je iz Kitajske odpotovala v Nemčijo, so jo obiskali starši, ki prihajajo z območja Wuhana, od koder izvira virus. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je okuženi moški, pri katerem so se simptomi pojavili konec tedna, v ponedeljek prišel na delovno mesto, nato pa ob novicah o širjenju virusa vendarle privolil, da so ga hospitalizirali.

Zdravstvene oblasti na Bavarskem zdaj testirajo 40 njegovih sodelavcev in družinskih članov, ki so bili v stiku z njim. »Število okuženih bi se lahko še povečalo,« je dejal vodja delovne skupine za nalezljive bolezni v uradu za zdravje in varnost hrane Martin Roth. Posebno pozornost namenjajo tudi vrtcu, v katerem ima okuženi Nemec otroke.

Japonec se je okužil od kitajskih turistov

Tudi na Japonskem se je z virusom okužil moški, ki pred tem ni bil na Kitajskem, in sicer naj bi se okužil od kitajskih turistov, ki so na Japonsko prispeli iz Wuhana.

Moški iz Nare na zahodu Japonske, star približno 60 let, je ta mesec prevažal dve skupini turistov iz Wuhana, v soboto pa so ga hospitalizirali zaradi gripi podobnih simptomov, je sporočilo zdravstveno ministrstvo, poroča AFP. Na Japonskem so doslej zabeležili šest primerov okužbe z novim koronavirusom.

Novi koronavirus, ki povzroča virusno pljučnico, je bil doslej usoden že za 106 ljudi, število okuženih pa se je v enem dnevu skoraj podvojilo. Po navedbah kitajskih oblasti je potrjenih primerov okužbe več kot 4500.

Na Kitajskem krepijo ukrepe za zajezitev širjenja virusa

Na Kitajskem po številnih ukrepih v zadnjih dneh še krepijo prizadevanja za omejitev širjenja novega virusa. Nazadnje je Hongkong sporočil, da bodo začasno ustavili obratovanje hitrega vlaka, ki območje povezuje s preostalim delom Kitajske. Vse ostale prometne povezave bodo močno omejili.

Kot je dejala voditeljica Hongkonga Carrie Lam, bodo ustavili tudi prevoze s trajekti, izjemno zmanjšali pa bodo število poletov in avtobusov. Štiri mejne prehode bodo za osebni promet zaprli in deloma prek njih spuščali le tovornjake s tovorom, je pojasnila Lamova, ki je pred novinarje stopila z zaščitno masko na obrazu.

Številne države pripravljajo evakuacijo svojih državljanov iz Wuhana

Številne države, med njimi ZDA, Francija, Velika Britanija in Japonska, pripravljajo evakuacijo svojih državljanov iz mesta Wuhan. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer po poročanju kitajskih medijev ocenjuje, da evakuacija tujih državljanov ni potrebna.

V Wuhanu in okoliških mestih v provinci Hubei je več kot 50 milijonov ljudi praktično odrezanih od sveta, saj so oblasti prekinile vse prometne povezave. Med tistimi, ki so obtičali v mestu Wuhan, je tudi na tisoče tujcev, številne države pa pripravljajo načrte za njihovo evakuacijo, ki jo napovedujejo v prihodnjih dneh.

Iz Francije bo v Wuhan prvo letalo poletelo v četrtek, v Pariz pa se bo vrnilo konec tedna. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP napovedala francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn, bodo prvi povratniki iz Wuhana v Francijo prispeli ta konec tedna, v petek ali soboto. Na območju je med 500 in 1000 francoskih državljanov, vendar pa se vsi ne želijo vrniti domov. V Francijo se bodo s prvim letalom vrnili tisti, ki ne kažejo simptomov okužbe, ob vrnitvi pa bodo v karanteni ostali 14 dni.

Tudi v Veliki Britaniji pripravljajo načrt, kako Britance rešiti iz Wuhana, je danes za BBC dejal minister za promet Grant Shapps. Britanske oblasti domnevajo, da se v Veliko Britanijo želi vrniti 200 Britancev.

Sicer pa na Otoku iščejo približno 2000 ljudi, ki so od izbruha novega koronavirusa, ki povzroča virusno pljučnico, prispeli v Veliko Britanijo iz Kitajske. Čeprav okužb niso odkrili, so te verjetne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da bo danes iz Wuhana vzletelo letalo z 240 ameriškimi državljani na krovu, med njimi bo tudi konzularno osebje.

Najmanj sto državljanov Srbije je od srbskega veleposlaništva v Pekingu zahtevalo, da jim zaradi epidemije koronavirusa omogoči, da zapustijo Kitajsko, danes poročajo srbski mediji. Po pisanju tabloidov Kurir in Blic gre za najmanj sto oziroma celo več kot 170 državljanov Srbije.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) "ne priporoča evakuacije tujih državljanov", mednarodno skupnost pa je pozvala, naj ostane mirna, poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua. Kitajski zunanji minister Wang Yi je zagotovil, da ima Kitajska "polne zmogljivosti, zaupanje in vire za čimprejšnjo zajezitev epidemije".