Debelost med mačkami in psi narašča, njihovi lastniki in veterinarji pa zaradi dvigovanja težkih živali poročajo celo o modricah, nategnjenih mišicah in bolečinah v hrbtenici. Čezmerna teža lahko skrajša življenjsko dobo živali ter prispeva k diabetesu, dihalnim boleznim, visokemu krvnemu pritisku in raku, da je mačka predebela, pa lahko vidite že po tem, če ob rahlem dotiku ne občutite reber.

Če ugotovite, da je mačka predebela, se izgube teže lotite tako, kot bi se je pri sebi – z razgibavanjem in prehrano. Hujšanje mora biti počasno, saj v primeru hitre izgube teže mačka lahko zboli na jetrih, kar je zanjo lahko celo usodno. Izgubljanje teže naj bo postopno, da ne bo prišlo do poškodb notranjih organov, kar pomeni 3 do 4 odstotke telesne teže mačke na mesec. Pri šestkilogramski mački je to okoli 0,2 kilograma na mesec.

Hranjenje kot igra

Ko mačko pripravljate k telovadbi oziroma se z njo igrate, je najlažje, da se prilagodite njenemu ritmu. Najbolje, da jo k igri pritegnete deset ali petnajst minut prej, preden jo boste hranili. Uporabite lahko njeno najljubšo igračo ali pa se lovite z njo po hiši. Če mačko bolj kot igra zanima hrana, to dvoje povežite in hrano v posodici premikajte po prostorih. Če boste to počeli trikrat na dan po deset minut, je to že pol ure telovadbe. Lahko pa hrano skrijete po različnih delih hiše, da jo bo iskala, kar pride prav, zlasti ko vas ne bo doma.

Spremeniti morate tudi način prehrane. Potrebe po hrani so pri mačkah veliko manjše od človeških, zato so zanje lahko hitro preveč vsaki dodatni priboljški, sploh prigrizki, ki jim jih dajemo z mize med našimi obroki. Najbolje je, da priboljške opustite. Za izgubo teže boste mačko morali hraniti manj tudi med njenimi rednimi obroki, dieta pa bo še učinkovitejša, če boste suho hrano zamenjali za mokro ali surovo. To pomeni, da če se mačka ne bo popolnoma uprla novemu jedilniku, lahko opustite brikete in začnete kupovati konzerve ali še bolje, surovo meso.

Hrana, ki vsebuje vodo, preprečuje kronično dehidracijo ter ledvične kamne in posledično vnetja, surovo meso pa je za hujšanje mačk sploh najboljše. Ima namreč malo ogljikovih hidratov, hkrati pa veliko proteinov, kar vpliva na dodatno izgubo teže, mačka pa se na meso zlahka prilagodi. Če ji sveže meso ne bo dišalo in bo še vedno vztrajala pri briketih, poiščite takšne, ki imajo veliko proteinov in malo ogljikovih hidratov. Če ob vse tem mačka še vedno ne bo izgubljala teže, pa se posvetujte z veterinarjem, ki bo zagotovo našel pravo rešitev za njene odvečne kilograme.