Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je obtožil Saucho in Zeljkovo zlorabe položaja in pooblastil, goljufije, ponarejanja uradnih dokumentov ter pomoči pri teh kaznivih dejanjih med letoma 2013 in 2017. Skupaj naj bi državni proračun oškodovala za približno milijon kun (133.500 evrov).

Nekdanji hrvaški premier Milanović je po današnjem pričanju pred novinarji ocenil, da je sistem izplačila dnevnic na vladi očitno omogočal zlorabe in da bi na ta način lahko odtujili na milijone kun. Meni, da je sodišče pred zahtevno nalogo, ker ni materialnih dokazov, temveč bo verjetno odločilno mnenje grafoloških izvedencev, ki so preučevali podpise na potnih nalogih.

Milanovića za pričo nista predlagala ne tožilstvo niti obramba, temveč sodnica v postopku po uradni dolžnosti. Novoizvoljeni predsednik meni, da si je sodnica verjetno želela mirno vest, da ji nihče ne bi mogel nič očitati. A jo je tudi vprašal, zakaj potem k pričanju ni pozvala tudi njegovih naslednikov na premierskem položaju Tihomirja Oreškovića in Andreja Plenkovića, ki sta imela Zeljkovo kot osebno tajnico v vladi.

Sodišče je danes Milanovića zaslišalo predvsem o službenih potovanjih njegovih svetovalcev, ker naj bi Saucha in Zeljkova skupaj ponaredila podpise na več kot 100 fiktivnih potnih nalogih. Na podlagi teh nalogov pa sta zahtevala izplačilo akontacije dnevnic, čeprav sta vedela, da je šlo za neobstoječe službene poti premierjevih svetovalcev. Zeljkova naj bi pripravila več kot 60 lažnih potnih nalogov tudi po spremembi oblasti v Banskih dvorih in odhodu Sauche, je še zatrdil Uskok.

Novoizvoljeni hrvaški predsednik je danes na sodišču povedal, da sta se s Saucho pogovarjala o proračunu za službena potovanja samo na načelni ravni, v smislu, ali je dovolj denarja za vse opravke. Ponovil je, da je bil besen, ko je zvedel, da je revizija razkrila nepravilnosti s potnimi nalogi v njegovi vladi, je Milanovićevo pričevanje povzel novičarski portal index.hr.

Saucha in Zeljkova zavračata odgovornost za ponarejene dokumente in odtujitev denarja.

Saucha je po izbruhu afere izstopil iz SDP, a poslanskega mandata ni vrnil. Njegov poslanski glas je bil odločilen pri glasovanju o interpelaciji zoper ministra za finance Zdravka Marića, ko je imela opozicija 75 od potrebnih 76 glasov za odpoklic ministra spomladi 2017.