V avstralskem Queenslandu je včeraj v duhu državnega praznika potekalo tekmovanje v hitrostnem prehranjevanju, ki pa se je žal sprevrglo v tragedijo.

Naloga tekmovalcev je bila pojesti čimveč »lamingtonov«, tradicionalnih avstralskih kokosovih kolačkov s čokolado. Med njimi je bila 60-letna ženska, ki jo je med tekmovanjem zadela kap. Takoj so ji nudili prvo pomoč in jo prepeljali v bolnišnico, a je bilo prepozno in je tam tudi umrla.

V Avstraliji so na ta državni praznik tekmovanja iz prehranjevanja zelo priljubljena, zmagovalci pa običajno prejmejo različne nagrade.

Decembra lani smo bili v Sloveniji priča podobnemu primeru. V Mariboru je potekala tradicionalna prireditev Kluba prekmurskih študentov z imenom Prekmurska gibanica. Študenti so tekmovali, kdo bo prej pojedel omenjeno sladico, ko se je ena izmed tekmovalk nenadoma zgrudila. Po polurnem oživljanju so jo odpeljali v mariborski klinični center. Kakšno je njeno trenutno stanje, ni znano, saj v UKC Maribor ne smejo posredovati podatkov o zdravstvenem stanju pacienta brez njegove oziroma privolitve njegovih svojcev.