Krstičević je novinarjem povedal, da je helikopter, ki je opravljal urjenje v paru z drugim helikopterjem istega tipa, strmoglavil iz zaenkrat neznanih razlogov. Napovedal je, da bodo ustanovili komisijo, ki bo ugotovila vse okoliščine današnje nesreče.

Poveljnik generalštaba hrvaške vojske general Mirko Šundov je dodal, da so izgubili dva pilota. »Izgubiti dva človeka je vedno težko. Sočustvujemo z njunima družinama,« je povedal Šundov. Izpostavil je, da so ustavili vse polete eskadrilje helikopterjev kiowa warrior, dokler ne bodo ugotovili vzroka današnje nesreče.

Do nesreče je prišlo med urjenjem, ko je posadka opravljala navigacijski polet nizko nad morjem in iz neznanega razloga treščila ob morsko gladino, je povedal poveljnik hrvaškega vojaškega letalstva general Michael Križanec. Kot je dodal, je drugi helikopter takoj zahteval pomoč. Truplo enega pilotov so iz morja izvlekli ribiči in ga prepeljali na obalo. Zdravniki so pilota neuspešno poskušali oživiti, je izjavil in dodal, da drugega pilota še iščejo.

Potapljači pregledujejo območje ob helikopterju, ki je končal na morskem dnu na globini približno 30 metrov. Če ne bodo našli drugega pilota ob helikopterju, bodo razširili iskalno akcijo, je povedal Križanec. Ko bodo izvlekli helikopter, bodo morda lažje ugotovili tudi vzrok nesreče, je dodal. Izpostavil je, da sta bila oba pilota izkušena.

Helikopterje so Hrvaški podarile ZDA

ZDA so Hrvaški podarile 16 helikopterjev kiowa warrior OH-58 D, ki so v sestavi hrvaškega vojaškega letalstva od leta 2016. Vsi podarjeni helikopterji so bili izdelani med letoma 2010 in 2012.