Slovenija je šest vojaških inštruktorjev, ki so v Kurdistanu na severu Iraka v okviru operacije Neomajna odločenost urili iraške varnostne sile v boju proti teroristični skupini Islamska država, predčasno umaknila po iranskem raketnem napadu 8. januarja na bazo, v kateri so bili nameščeni.

Slovenski vojaki so v Erbilu delovali pod poveljstvom nemške vojske in po iranskem raketnem napadu so že stekle priprave na evakuacijo baze. A ker ameriški predsednik Donald Trump potem ni napovedal maščevanja Iranu, so si nemški vojaki premislili in v Erbilu ostali. Slovenija pa je svoje vojake umaknila.

Slovenski obrambni minister Karl Erjavec je tedaj zagotovil, da gre le za predčasni konec dela kontingenta, ki bi se moral tako ali tako zamenjati do 1. februarja. Poleg tega pa je bilo urjenje iraških varnostnih sil prekinjeno.

Zatrdil je, da to ne pomeni tudi umika Slovenije iz operacije Neomajna odločenost. Prav tako je napovedal, da se bodo vojaki vrnili v Irak še pred 1. februarjem, če se bo urjenje Iračanov obnovilo.

Prejšnji teden je k čimprejšnji vrnitvi slovenskih vojakov v Irak pozval tudi zunanji minister Miro Cerar, sicer da bo trpel mednarodni ugled Slovenije. Na Morsu pa so tedaj zatrdili, da so vojaki na odhod pripravljeni in da se bo to izvedlo, "kot je predvideno". Javnost pa da bodo o tem pravočasno obvestili.