Obe pacientki, kitajski državljanki, pri katerih so sumili, da bi lahko šlo za okužbo z novim koronavirusom, sta po navedbah iz dunajske bolnišnice dobro in nista huje bolni. Pri drugem primeru suma je šlo za kitajsko državljanko, ki živi v Avstriji in je bila na počitnicah na Kitajskem. V prvem primeru je šlo za kitajsko stevardeso.

Pri novih dveh sumih gre za moškega in žensko, oba sta državljana Avstrije, ki sta se danes dopoldan ločeno sama odpravila v eno od dunajskih bolnišnic. Oba sta po vrnitvi iz Kitajske dobili vročino in kašljata. Sedaj sta v bolnišnici v izolaciji. Ni še znano, ali sta se med potovanjem na Kitajskem mudila tudi v provinci Hubei, od koder se je virus začel širiti.

Nov sum okužbe so danes popoldne zabeležili tudi v Celovcu, kjer so eno osebo dali v izolacijo. Več informacij zaenkrat ni znanih, ali je oseba res okužena z novim koronavirusom, pa naj bi bilo znano v torek dopoldne.

V ZDA potrdili peti primer novega virusa

V ZDA se je število primerov novega virusa povzpelo na pet, je v nedeljo sporočil ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni. Peterica - vsi so nedavno potovali v Wuhan.

Kot poročajo ameriški mediji, so tri primere potrdili v nedeljo - enega v Arizoni in dva v Kaliforniji. Prva dva primera so potrdili v zvezni državi Washington in Chicagu.

V ZDA se hitro povečuje tudi število sumov okužb z novo vrsto koronavirusa, za katerim je na Kitajskem umrlo 80 ljudi, več kot 2700 pa je okuženih. Center za nadzor in preprečevanje je do nedelje prejel okoli 100 vzorcev iz 26 zveznih držav. Pet je bilo pozitivnih, 25 negativnih, za preostale pa še nimajo izvidov, poročajo ameriški mediji.

Število žrtev na Kitajskem narašča

Število žrtev izbruha virusa na Kitajskem se je povzpelo na 80. Oblasti v provinci Hubei, ki je žarišče izbruha nove vrste koronavirusa, so danes sporočile, da je za virusom umrlo še 24 ljudi, zabeležili pa so 371 novih primerov. Kitajska vlada je podaljšala praznike ob kitajskem novem letu do 2. februarja.

Po uradnih podatkih kitajskih oblasti je število potrjenih primerov novega virusa po vsej državi 2744, po ocenah strokovnjaka za javno zdravje iz Hongkonga Gabriela Leunga pa je dejansko število okuženih verjetno blizu 25.000. Tu pa so še primeri v inkubacijski fazi, ki naj bi jih bilo okoli 44.000.Leung, ki svetuje hongkonški vladi pri odzivanju na izbruh skrivnostnega virusa, je dejal, da pričakujejo, da se bo brez ustreznih ukrepov število primerov podvojilo vsakih šest dni.

Leung je še ocenil, da bo najhujša epidemija izbruhnila v gosto poseljenem mestu Chongqing s 30 milijoni prebivalcev, ki je tesno povezano z 11-milijonskim Wuhanom, kjer je žarišče izbruha novega virusa.

Kitajska vlada je medtem sporočila, da je podaljšala praznike ob kitajskem novem letu do 2. februarja, s čimer želi zajeziti širjenje virusa. Prazniki, med katerimi se odpravi na pot več sto milijonov Kitajcev, naj bi se sicer končali v četrtek.

Kitajski premier Li Keqiang je danes prvič obiskal mesto Wuhan, kjer so konec lanskega leta zabeležili prvi primer novega virusa. Kot je sporočila vlada v Pekingu, je Li, ki je bil oblečen v modro zaščitno obleko, na obrazu pa je imel masko, v 11-milijonskem mestu pregledal in vodil prizadevanja za vzpostavitev nadzora nad virusom.

V Wuhan so danes poslali tudi dodatno zdravstveno osebje. Oblasti so v mesto napotile 959 zdravstvenih ekip iz sedmih provinc in sedem dodatnih nadzornih ekip. Bolnišnice v Wuhanu so polne ljudi, ki potrebujejo zdravniško pomoč, zdravniki in medicinske sestre pa delajo neprekinjeno, poročajo kitajski mediji.

Glede na raziskavo bo vrhunec izbruha v Chongqingu približno dva tedna prej kot v preostalih velikih mestih, kot sta Peking in Šanghaj, kjer bo vrhunec izbruha aprila ali maja. Virus naj bi se umiril junija ali julija.

V Hongkongu so do zdaj potrdili osem primerov koronavirusa, za katerega domnevajo, da izvira z ene od živilskih tržnic v Wuhanu, na kateri so prodajali tudi divje živali, kot so kače, cibetovke in netopirje.

Hongkonška vlada je na svoje ozemlje prepovedala vstop prebivalcem province Hubei in nedržavljanom Hongkonga, ki so obiskali to provinco po 12. januarju. Ukrep je začel veljati danes, poroča nemška tiskovna agencija dpa.