Milijarder in ustanovitelj podjetja Citadel Ken Griffin je za 238 milijonov dolarjev (nekaj več kot 213 milijonov evrov) kupil stanovanje med Sedmo avenijo in Broadwayem na jugu Centralnega parka v New Yorku. V 2230 kvadratnih metrov velikem luksuznem stanovanju na vrhu stolpnice Vornado, Američani temu pravijo penthouse, je 16 spalnic, k visoki ceni – gre za najdražje stanovanje kadar koli prodano v ZDA – pa je zagotovo pripomogel razgled na Centralni park in Harlem za njim.

Kupil tudi najdražje stanovanje v Londonu

290 metrov visoka stavba s 70 nadstropji je sedemnajsta najvišja v New Yorku, šest let trajajoča gradnja pa je »požrla« nekaj manj kot poldrugo milijardo dolarjev. V njej je 116 enot in več skupnih prostorov, kot so prestižna vinska klet, bazen, zasebne jedilnice, telovadnica, knjižnica, košarkarsko igrišče, simulator za golf… Poleg 51-letnega Griffina si je stanovanje v Vornadu privoščilo še več drugih bogatih podjetnikov in Sting s soprogo. Koliko so odšteli za posamezna stanovanja, ni znano, so pa na isti lokaciji lani stanovanje z »le« štirimi spalnicami prodali za nekaj manj kot 93 milijonov dolarjev (83,3 milijona evrov).

Enainpetdesetletni milijarder je stanovanje na prestižni manhattanski lokaciji menda kupil zato, ker so pred kratkim sedež podjetja Citadel prestavili v bližino in bo občasno potreboval prenočišče. Vendar to ni Američanov edini dom. Pred tem je CNBC poročal, da je Griffin za 122 milijonov dolarjev (109 milijonov evrov) kupil dvorec v bližini Buckinghamske palače, v katerem je nekoč živel francoski general in premier Charles de Gaulle. Gre za najdražje prodano stanovanjsko nepremičnino v Londonu vse od leta 2008. Poslovnež ima prestižna stanovanja še v Miamiju in na Palm Beachu na Floridi, predlani pa si je za skoraj 60 milijonov dolarjev privoščil še luksuzno stanovanje v Chicagu, ki se razteza kar čez štiri vrhnja nadstropja stolpnice.

Ulica milijarderjev razburja sosede

Zapravljanje pa se mu ne bo kaj dosti poznalo na računu. Bloomberg njegovo bogastvo ocenjuje na 15,5 milijarde dolarjev (13,9 milijarde evrov), kar je dovolj za 91. mesto na seznamu 500 najbogatejših ljudi. Milijarde si je zaslužil sam – kariero je začel pri 19 letih med študijem na Harvardu kar v svoji študentski sobi, leta 1990 pa ustanovil podjetje Citadel. V treh desetletjih je to postalo eno največjih na svetu za alternativno upravljanje naložb. Znan je tudi po dobrodelnosti, v zadnjih petnajstih letih je različnim organizacijam podaril več sto milijonov dolarjev.

57. ulici v bližini Centralnega parka zaradi gradnje več sto metrov visokih stolpnic z luksuznimi stanovanji pravijo »ulica milijarderjev«, saj v njej živijo številni najbogatejši Zemljani. Pred Griffinovim nakupom pregrešno drage »mansarde« je rekord držalo sto milijonov dolarjev drago stanovanje v dveh etažah več kot 300 metrov visoke stolpnice One57. Številna stanovanja so bila kupljena anonimno, z gotovino. Pred tremi leti so zato mestne oblasti napovedale večji nadzor nad takšnimi nakupi, da bi s tem preprečile pranje denarja. Mnogo nepremičnin so v eni najprestižnejših ulic na svetu kupili tuji bogataši, da bi se tako izognili plačilu davkov ali pa z namenom prestavitve kapitala v državo, kjer bi jim ga težje zasegli.

V preteklosti so »povprečni« Newyorčani, ki jim vse prestižnejše in dražje soseske višajo najemnino in jih potiskajo na drugo stran parka v Harlem ali pa celo čez reko v Bronx, že protestirali zaradi visokih stolpnic. Prepričani so namreč, da si milijarderji »kupujejo nebo«, stavbe pa mečejo senco na mesto.