Kot je poročal portal TMZ, je ameriški košarkar Kobe Bryant potoval s svojim osebnim helikopterjem. V nekem trenutku je prišlo do požara, na katerega se je odzvalo reševalno osebje, kljub temu pa nikomur izmed potujočih ni bilo pomoči. Helikopter se je po poročanju medijev zaletel v enega izmed tamkajšnjih hribov.

»Ni preživelih. Skupaj je bilo na krovu devet ljudi, pilot in osem potnikov,« je v izjavi za javnost povedal načelnik policije Alex Villanueva. Dodal je, da se je nesreča zgodila v času, ko je območje prekrivala gosta megla. Gasilci so klic na pomoč dobili ob 9:47 in se takoj z vozili odpravili na mesto nesreče, kjer je padec helikopterja sprožil manjši travniški požar.

»Vremenske razmere so bile tako slabe, da reševalci niso mogli vzleteti. Tja so se odpravili z vozili in nato peš v hrib,« je dodal predstavnik za javnost tamkajšnje policije Josh Rubenstein.

Villaneuva je novinarjem povedal, da bodo imena vseh devetih umrlih sporočili v naslednjih dneh, hkrati pa je sporočil, da je na poti v Kalifornijo že 18-članska delegacija nacionalnega odbora za prometno varnost, ki bo preučila okoliščine nesreče.

Toda po poročanju agencij so svojci potnikov že razkrili večino imen žrtev na krovu helikopterja. V njem je bil med drugim tudi 56-letni trener baseballa na Univerzi Orange Coast John Altobelli, ki bi moral v letu 2020 začeti še svojo 28. sezono na klopi moštva iz Kalifornije. Na krovu je bila tudi žena Keri in eden od njegovih treh otrok, hčerka Alyssa, ki je bila soigralka Bryantove hčerke.

Na krovu je bila po izjavi županje Costa Mese Katrine Foley tudi Christina Mauser, pomočnica trenerja na eni od zasebnih šol v Orange Countyju.

Na krovu je bil tudi John Altobelli

Enainštiridesetletni nekdanji zvezdnik lige NBA in njegova hčerka sta bila na poti na košarkarsko tekmo. Na krovu ni bilo Bryantove žene Vanesse Bryant, s katero ima ob Gianni še tri hčerke; Natalio, Bianco in Capri.

Helikopter je bil znamke Sikorsky S-76B. Iz letališča John Wayne v Santa Ani je vzletel ob 9:06, namenjen pa je bil v športno akademijo Mamba Sports Academy v Newbury Parku, približno 137 kilometrov stran.

Eden največjih NBA igralcev vseh časov

Bryant velja za enega največjih NBA igralcev vseh časov. V ligo NBA je vstopil neposredno iz srednje šole in najprej zaigral za moštvo Charlotte Hornets.

Od profesionalne košarke se je umaknil aprila leta 2016, za moštvo Los Angeles Lakers pa je v ligi NBA igral dve desetletji. Prvih deset sezon je nosil številko 8, drugih deset pa številko 24. V tem času je bil osemnajstkrat izbran na tekmo vseh zvezd, dvakrat so ga imenovali za najkoristnejšega igralca finalne serije (MVP), enkrat pa je bil izbran za najboljšega igralca lige NBA (2008). Ob tem je z moštvom petkrat postal prvak lige NBA (2000, 2001, 2002, 2009, 2010), z ameriško reprezentanco pa je bil dvakrat olimpijski prvak (2008 v Pekingu in 2012 v Londonu).

Pri 34 letih in 104 dneh je postal najmlajši igralec v ligi NBA s 30.000 doseženimi točkami, dan pred smrtjo pa ga je na tretjem mestu lestvice najboljših strelcev lige prehitel LeBron James. V zadnji svoji objavi na twitterju je čestital Jamesu ob tem dosežku. »Nenehno prispevaš k razvoju tega športa. Vsa čast, brat moj,« je zapisal Jamesu.

Bryant je s 33.643 točkami četrti najboljši strelec v zgodovini lige NBA, 81 točk, ki jih je dosegel 22. januarja 2006 proti Torontu, pa je drugi najboljši strelski dosežek na eni tekmi. Na zadnji tekmi v karieri 13. aprila 2016 je proti Utah Jazz pri 38 letih dosegel 60 točk.

Izrazi žalosti in presenečenja

Na družabnih medijih se s strani zvezdnikov, športnikov, oboževalcev in širše družbe zgrinjajo sožalje, izrazi žalosti in presenečenja. Oglasili so se tudi številni nekdanji in zdajšnji igralci lige NBA, med njimi tudi slovenski zvezdnik Luka Dončić, ki je konec decembra Bryanta srečal na tekmi v Los Angelesu. »Ne, prosim! Ne more biti res!« je zapisal 20-letni Ljubljančan na twitterju.

Bryant je bil rojen 23. avgusta 1978 v Philadelphii, pri šestih letih pa se je skupaj z družino preselil v Italijo, kjer je preživel osem let, preden se je vrnil v ZDA. Iz srednje šole Lower Merion se je prijavil neposredno na nabor NBA leta 1996 in bil izbran kot 13. igralec po vrsti. Njegove pravice je moštvo Charlotte Hornets sicer takoj zamenjalo z Los Angelesom, ki je v zameno v Charlotte poslal srbskega centra Vlada Divca.

Leta 2018 je bil Bryant tudi prejemnik oskarja za najboljši animirani kratki film z naslovom Dear Basketball - petminutni film, ki temelji na ljubezenskem pismu košarki, ki ga je napisal leta 2015.

Pred dvorano skandirali Bryantovo ime

Pred dvorano Staples Center, v kateri je ponoči potekala tudi podelitev glasbenih nagrad grammy, so se po nesreči začeli zbirati navijači Los Angeles Lakers ter košarkarski navdušenci. Ti so se odličnemu košarkarju poklonili s svečami, plakati, dresi ter ostalimi spominki na njegov čas v dresu Jezernikov, ki ga je nosil vse od prihoda v NBA do upokojitve po sezoni 2015/16. Pred slovito dvorano v mestu angelov je ves čas odmevalo skandiranje njegovega imena ter vzkliki »hvala, Kobe«.