»Podrobnosti se po tolikšnem času ne spomnim več, nikoli pa ne bom pozabil tistega strašnega poka pločevine,« je na sojenju 29-letnemu Janezu Trunklju, obtoženemu, da je pred štirimi leti in pol v prometni nesreči povzročil smrt dveh kolesarjev, pripovedovala priča.

Izkazalo se je, da je Trunkelj vozil prehitro in pod vplivom alkohola, v kolesarja, ki sta peljala po regionalni cesti iz smeri Ljubljane proti Trebnjemu, pa je priletel potem, ko je zapel v robnik ceste in ga je zaneslo na nasprotni vozni pas. 57-letni nekdanji profesionalni kolesar Bojan Udovič in 46-letna Andreja Križaj, oba iz Gorenjske, sta umrla na kraju dogodka. Za kaznivo dejanje nevarne vožnje v cestnem prometu Trunklju grozi do 12 let zapora.

Hotel je sneti registrsko tablico

Enajstega julija 2015 je prej omenjena priča znancu pomagala na njivi v okolici Trebnjega. »Nisem videl samega trka, če sodim po zvoku motorja, pa je avtomobil moral pripeljati precej hitro. Takoj po tistem, ko je počilo, sem videl prazno kolo, ki je letelo po cesti, in takoj zatem črn avto, ki je vzvratno ter s precejšnjo hitrostjo peljal proti meni po travniku. Moral sem odskočiti, da me ni zadel.« Kot pravi, se je avto ustavil točno na mestu, kjer je malo prej stal. »Ko je fant izstopil iz avta, je bil silno zmeden, spotikal se je. Takoj sem pomislil, da je najbrž precej pijan. Hotel je sneti registrsko tablico z avta. 'Pa menda nisi koga povozil,' sem mu rekel. Mislim, da je šele tedaj dojel, kaj se je zgodilo. Nič ni znal povedati, samo nekaj je momljal.« Na precej zdelanem zadnjem delu avtomobila je opazil tudi madež krvi in sledove, podobne človeški koži.

Z obtoženim sta se nato napotila proti cesti. »Najprej sem pomislil, da na cesti leži otroški sedež. Nato pa sem videl človeka, ki je imel glavo in noge povsem zvite k telesu. Takrat so se začeli ustavljati tudi drugi. Nekdo je kolesarju potipal utrip, a ga ni čutil,« je pripovedoval domačin. »Malo naprej je ležala mrtva kolesarka. Ko jo je fant videl, se je vrgel na tla in zajokal.« Skupaj sta se odpravila nazaj proti avtu, kjer je mladenič počakal na policiste.

»Kolesarja sta vozila vštric«

Kot je ob tem dodal očividec, kolesarja nista vozila eden za drugim, ampak vzporedno. »Dobro sem ju videl, kar precej sta zaostajala za skupino kolesarjev, ki je malo prej peljala mimo. Eden od njiju je bil kar preveč na sredini ceste. Takoj sem pomislil, da ju bo kdo še zbil. In bil bi čudež, če ju ta avto ne bi zadel, sploh pri hitrosti, ki jo je imel,« je pripovedoval.

Trunkelj je nekaj minut prej v bližini Trebnjega že povzročil manjši trk in pobegnil s kraja dogodka. Kot je pripovedovala sopotnica v avtomobilu, v katerega je trčil Trunkelj, ta ni nič zaviral, ko se jima je približeval s stranske ceste. Uspelo pa ji je, da si je zapisala njegovo registrsko številko.

Sojenje se bo nadaljevalo 23. marca, ko naj bi mnenje izdelala izvedenca alkoholometrije in psihiatrije. Zagovornik obtoženega Benjamin Peternelj je predlagal tudi zaslišanje izvedenca cestnoprometne stroke, a se bo o tem po besedah sodnice Betke Šimc senat še odločil.