Za kitajskim družbenim omrežjem tiktok je razburljivo leto. Po podatkih analitskega podjetja Sensor Tower je aplikacija minulo leto imela čez 738 milijonov prenosov. To je 13 odstotkov več od leta 2018, ko je bilo prenosov 655 milijonov. Skupno je aplikacija v le nekaj letih imela že 1,65 milijarde prenosov. Število aktivnih uporabnikov sicer še naprej močno zaostaja za Facebookovima dvema milijardama in pol, a 700 milijonov nikakor ni zanemarljivo. Podjetje ByteDance, ki stoji za tiktokom pa naj bi zdaj razmišljalo o razširitvi na področje pretočnega predvajanja glasbe.

Glasba je sicer osrednji del tega družbenega omrežja že od samega začetka. Med objavami danes lahko najdemo najrazličnejše zabavne videe, ki segajo od prismuknjenih (včasih morda tudi nepriporočljivih) izzivov do kratkih skečev, vse skupaj pa se je začelo z oponašanjem petja oziroma lip-sync, kot se temu reče v angleščini. Platforma je tudi že pokazala, da lahko po njej do slave pridejo do tedaj razmeroma neznani glasbeniki. To se je posrečilo ameriškemu raperju, ki sliši na umetniško ime Lil Nas X. Njegova country rap pesem Old Town Road se je v začetku leta 2019 pričela viralno širiti po tiktoku in v nadaljevanju prodrla še na glasbene lestvice. Podoben met bi v prihodnje lahko uspel še kakšnemu dotlej manj znanemu glasbeniku, saj je tiktok pred kratkim podpisal pogodbo z Merlinom, ki velja za eno vodilnih agencij za digitalne pravice neodvisnih glasbenih založb. To je tiktokov prvi veliki glasbeni dogovor, domnevno pa ne bo zadnji. Tuji mediji namreč poročajo, da se ByteDance dogovarja tudi z nekaterimi velikimi založbami, a so pogajanja za zdaj tajna.

Aplikacijo že od lani testirajo v Indiji in Indoneziji

Zaradi dogovora z Merlinom in šušljanja, da bi znali slediti še drugi, so se pojavile tudi napovedi, da zna ByteDance izdelati lastno naročniško platformo za pretočno predvajanje glasbe, ki bi poskušala konkurirati obstoječim ponudnikom. ByteDance je konec lanskega leta v Indiji in Indoneziji res zagnal testiranje prav takšne aplikacije resso. Ta poleg predvajanja glasbe na zaslonu mobilnika sproti izpisuje tudi besedila pesmi ter vključuje še nekatere družabne elemente, a za zdaj ni dostopna za slovenske uporabnike.

Nekaj razburjenja je v začetku tega leta povzročila tudi novica, da se v kodi aplikacij tiktok in kitajske različice douyin skriva sled storitve face swap, ki naj bi omogočala zamenjavo obrazov v videih s pomočjo umetne inteligence. Gre torej za storitev, ki bi omogočala ustvarjanje deepfake videov, a naj bi omogočala zgolj šaljive videe, ne pa tudi načrtno zavajajočih. Iz kode, ki so jo našli v aplikaciji, je razvidno, da bi moral uporabnik z mobilnikom svoj obraz poslikati iz več kotov, vstavil pa naj bi ga lahko v prej odobrene posnetke. Tudi sicer bi ustvarjene posnetke spremljala oznaka, da gre za deepfake. Pri tiktoku so načrte za takšno aplikacijo zanikali, niso pa povsem ovrgli možnosti, da bi ta storitev našla pot na kitajsko različico.