V Melbournu postaja jasno, da so imele kvalifikacije challenger teniškega turnirja Renault Slovenian Open iz leta 1999 daljnosežne posledice, ne samo v slovenskem, pač pa celo v svetovnem tenisu. Takrat se je v Domžalah skozi kvalifikacije v glavni del turnirja prebil neoporečno najboljši teniški igralec vseh časov Švicar Roger Federer. V prvem kolu kvalifikacij se je pomeril z domačinom Igorjem Ogrincem, zdaj trenerjem mlade Pie Lovrič, ki je na odprtem prvenstvu Avstralije letos v prvem krogu v mladinski konkurenci prvič okusila slast zmage na grand slam turnirju. Povsem nadigrala je Avstralko Natasho Russell in se s 6:3 in 6:3 prebila v drugi krog. V kvalifikacijah challengerja v Domžalah sta leta 1999 ob Rogerju Federerju nastopila še njegov zdajšnji trener Ivan Ljubičič ter trener in partner Polone Hercog Hrvat Željko Krajan. Da je bera še popolnejša, sta takrat v Domžalah izpit za sodnika opravila Mohammed Layani in Carlos Ramos, že nekaj let največji sodniški avtoriteti v svetu tenisa. V Melbournu bosta sodila finalne dvoboje.

Kljub izjemno močnemu slovenskemu zastopstvu na letošnjem prvem grand slamu, obstajajo minimalne možnosti, da bi se katera od igralk, igralci so itak izpadli že vsi, prebila do kakšnega finala. V članski konkurenci si je pravico do igranja v drugem tednu priborila samo Andreja Klepač med mešanimi dvojicami v paru s Francozom Roger-Vasselinom. Kljub temu je bil finančni izkupiček naših bajen. S povprečnimi nastopi si je devet Slovenk in Slovencev prislužilo točno 615.000 avstralskih dolarjev, kar znaša nekaj manj kot 400.000 evrov. Tamara Zidanšek in Aljaž Bedene sta potegnila največ, vsak po natanko 140.500 dolarjev, najmanj, 12.500 dolarjev, pa Katarina Srebotnik. Večina bo denar dobila na svoje račune v davčnih oazah. Organizatorji nagrado običajno nakažejo kakšen teden po koncu turnirja.

Če je prva med dekleti v mladinskem delu letošnjega avstralskega grand slama Živa Falkner dvoboj predala zaradi dehidracije in težav s krči, za kar bi moralo del krivde prevzeti tudi njeno spremstvo, pa je svoj premierni nastop Pii Lovrič uspel tudi zaradi dobrih predpriprav. Zanje se mora Domžalčanka zahvaliti predvsem svetovni teniški organizaciji (ITF), pod okriljem katere nastopa v Melbournu. Namesto trenerja Igorja Ogrinca, ki je ostal doma, za Lovičevo tu skrbi Brazilka italijanskih korenin Roberta Amelia Burzagli. 17-letnica ne glede na rezultat po Melbournu zapušča mladinsko konkurenco in suvereno stopa na pot poklicne športnice. Cilja visoko, njen prvi vzornik je Rafael Nadal, za njim pa še Ashleigh Barty in Simona Halep. »Smo pač vse približno enake velikosti,« pravi hudomušno.

Slovensko žensko teniško reprezentanco v začetku februarja čaka nastop v pokalu federacij. V Luksemburgu se bodo naša dekleta merila z domačinkami, Poljakinjami in Turkinjami. Zanimivo, da selektor Andrej Kraševec ni poslal vabila najboljši na WTA-lestvici med dvojicami Andreji Klepač, čeprav ga je Primorka pričakovala. Ker je sicer trenutno naša najboljša med posameznicami Polona Hercog Teniški zvezi Slovenije že zdavnaj pokazala rdeči karton, bo poleg Tamare Zidanšek, Kaje Juvan, Dalile Jakupovič zaigrala še Nika Radišič.