Nova princeska svetovnega tekaškega sprinta Anamarija Lampič je z drugim mestom v Oberstdorfu nadaljevala šampionski niz in se še bolj utrdila v vodstvu te discipline. Dve zmagi in dve drugi mesti zapored v eni disciplini, to uspe le redkim. Po dvojnem slavju na Tour de Ski sta ji zmagi v Dresdnu in tudi na prizorišču prihodnjega svetovnega prvenstva v Oberstdorfu ušli za skupno 47 stotink sekunde. Danes je bila za 26 stotink sekunde hitrejša Rusinja Natalija Neprjajeva. Enak vrstni red je bil že v kvalifikacijah. »V zadnjem klancu velikega finala sva se udarili. Morda je imela malce hitrejše smuči, čeprav so bile tudi moje odlično pripravljene in so imele dober oprijem. Pohvale servisu,« je 24-letna tekačica iz Valburge Anamarija Lampič analizirala odločilne trenutke.

»To je bil znova vrhunski nastop Lampičeve. Rutinirano opravi nalogo, ker teče z glavo. Pokazala je, da v tem trenutku zasluženo nosi majico vodilne v posebnem točkovanju sprintov,« jo je hvalil glavni trener Nejc Brodar. Z novim uspehom je prednost pred tekmicami povečala na 70 točk. 80 jih je dobila danes za drugo mesto in zraven 7000 evrov bruto denarne nagrade. Tudi v skupnem seštevku vseh disciplin je že med elitno deseterico. Seveda zdaj misli že uhajajo k malemu kristalnemu globusu, a program sprintov je šele na polovici.

Trener Nejc Brodar miri evforijo, želi ohraniti zbranost celotne ekipe iz tekme v tekme. Zavedajoč se, da je ob vsem še posebej pomembno predvsem zdravje. Za organizatorje na Bavarskem je bila to generalka za nordijsko svetovno prvenstvo prihodnje leto. Zelo so spremenili in otežili tudi traso sprinta.

»Proge nisem poznala in bila zaradi tega pred začetkom kar nervozna. Ko sem po kvalifikacijah videla, da gre, je bilo lažje. Do finala sem izločilne teke odtekla v svojem ritmu in prišla v veliki finale precej z lahkoto,« je razlagala samozavestna Lampičeva. Trasa je očitno pisana za njen vzdržljivi tip sprinterke. To nazorno kaže tudi razmeroma visoka uvrstitev nepremagljive maratonke Therese Johaug (17. mesto v sprintu), ki je dan prej še sedmič zapored zmagala v skiatlonu.

Od preostalih slovenskih tekačic in tekačev je Katja Višnar padla v kvalifikacijah in ni imela popravnega izpita. Za Vesno Fabjan, Janeza Lampiča, Luka Markuna je bila trasa očitno preveč hribovita. Se je pa skozi šivankino uho skozi kvalifikacije kot 29. znova prebil tudi Miha Šimenc in v četrtfinalu izpadel kot tretji, kar je pomenilo končno 16. mesto. Logatčan je tekel v skupini, v kateri sta vrstni red krojila nepremagljivi Johannes Hoesflot Klaebo in tretji danes v finalu Erik Valnes, pri čemer so Norvežani dosegli trojno zmago. Naslednji konec tedna je v koledarju Fis rezerviran za državna prvenstva, potem pa gre karavana v Skandinavijo.