Iz Slovenije je bilo v taborišče, ki še danes velja za največje pokopališče v zgodovini človeštva, deportiranih več kot 2300 ljudi, umrlo jih je več kot 1300.

Obletnica osvoboditve taborišča, ki je bilo največje in najhujše nacistično koncentracijsko taborišče med drugo svetovno vojno, in danes leži na ozemlju Poljske, se v svetu od leta 2006 obeležuje kot svetovni dan spomina na žrtve holokavsta. Po pričakovanjih naj bi se ponedeljkove komemoracije na Poljskem udeležilo tudi približno 200 tistih, ki so preživeli Auschwitz in holokavst.

Častni pokrovitelj dogodka je poljski predsednik Andrzej Duda. Iz Poljske je sicer največ žrtev holokavsta; trije milijoni Judov. Skupno je druga svetovna vojna na Poljskem zahtevala okoli šest milijonov smrtnih žrtev, kar predstavlja petino predvojnega prebivalstva.

»Tako kot vztraja sovraštvo, moramo mi v borbi proti njemu«

Tako kot lani na slovesnosti ne bo ruskega predsednika Vladimirja Putina. Odnosi med Poljsko in Rusijo so dodatno načeti zaradi nedavnih izjav ruskega predsednika, ki je poskušal odgovornost za izbruh druge svetovne vojne naprtiti Poljski in namignil, da je ta država sokriva za holokavst.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je ob dnevu spomina na žrtve holokavsta zapisal, da je pred 75 leti osvoboditev taborišča smrti končala pokole, vendar je zgrozila svet, ko je postalo popolnoma jasno, kakšen je bil celoten obseg zločinov nacistov.

Kot je dodal, so bili iz teh grozot ustanovljeni Združeni narodi, da povežejo države za doseganje miru in krepitev skupne človeške družine ter preprečijo kakršnokoli ponavljanje takih zločinov proti človečnosti. Ob tem je opozoril, da oživitev sovraštva v zadnjih letih, in sicer od nasilnega ekstremizma do napadov na kraje čaščenja, kaže, da so antisemitizem, druge oblike verskih fanatizmov, rasizem in predsodki še vedno močan del realnosti. »Tako kot vztraja sovraštvo, moramo mi v borbi proti njemu,« je še pozval.

Prve Slovence v Auschwitz-Birkenau transportirali 28. septembra 1941

V taborišču Auschwitz-Birkenau so nacisti od ustanovitve leta 1940 pobili več kot milijon ljudi. Ko so vojaki rdeče armade pred 75 leti vstopili v taborišče, so odkrili 600 trupel zapornikov, ki so jih nacisti ustrelili v zadnjem hipu. Vojaki so lahko rešili le 7650 bolnih in izčrpanih taboriščnikov.

Okoli 58.000 taboriščnikov so nacisti med umikom odpeljali iz taborišča in jih poslali na »pohod smrti«, kjer jih je večina umrla zaradi mraza ali pod streli stražarjev. Tiste, ki so pohod preživeli, so nacisti na odprtih tovornih vagonih poslali v taborišča v notranjosti Nemčije.

Poljski znanstveniki na podlagi nemških dokumentov in ocen preživelih ocenjujejo, da so nacisti v Auschwitz prepeljali 1,1 milijona Judov, 70.000 Poljakov, 20.000 Romov, 15.000 sovjetskih vojnih ujetnikov in več tisoč ljudi iz drugih držav.

Iz tedanje Jugoslavije je prvi transport z 22 Slovenci, pripadniki NOB s Prevalj in Gorenjske, v Auschwitz prispel 28. septembra 1941. Največji transport iz Slovenije je v Auschwitz prispel 10. avgusta 1942 iz Celja, ko so v to zloglasno taborišče deportirali 333 žensk in 118 moških.