Odvetniška ekipa ameriškega predsednika je v soboto začela, jutri pa bo nadaljevala tridnevno predstavitev argumentov proti odpoklicu Donalda Trumpa s položaja. Vmes se je pojavil doslej neznani posnetek večerje iz leta 2018, med katero Trump sprašuje, kako dolgo bi Ukrajina zdržala v vojni z Rusijo. »Brez nas ne preveč dolgo,« odgovori nekdo od peščice udeležencev večerje v Trumpovem hotelu v Washingtonu. Posnetek je v javnost spravil odvetnik Leva Parnasa, ene od figur v ukrajinski aferi, ki je Trumpovemu osebnemu odvetniku Rudyju Giulianiju pomagal pri aktivnostih v tej državi.

Posnetek je bil konec tedna deležen precej pozornosti, saj se osrednji očitek Trumpu glasi, da je zadržal nujno potrebno ameriško vojaško pomoč Ukrajini zato, da bi od tamkajšnjih oblasti izsilil uvedbo preiskave proti demokratskemu rivalu Joeju Bidnu in njegovemu sinu Hunterju. Vendar se Trump na posnetku potem tudi pritožuje, da »moramo vedno mi vse podpirati« in da je prispevek Evrope premajhen. Prav to pa je argument njegovih odvetnikov – namreč da je Trump vojaško pomoč v resnici zadržal tudi zato, ker je hotel, da več prispeva stara celina.

Vzeti vam hočejo volitve

Trumpovi odvetniki so v soboto sicer izkoristili le dve uri časa za uvodno predstavitev argumentov obrambe, njihovo osrednje sporočilo pa je bilo, da skušajo demokrati s poskusom Trumpovega odpoklica odvzeti Američanom možnost izbire na novembrskih volitvah oziroma možnost, da povedo svoje mnenje o Trumpu, in da se na ta način v resnici oni vmešavajo v volitve. »Prosijo vas, da prostovoljno raztrgate volilne liste po vsej državi in vzamete odločitev iz rok Američanov,« je dejal glavni Trumpov zagovornik Pat Cipollone. Dejal je tudi, da ves primer demokratov temelji na domnevah in da niso uspeli ničesar dokazati, ampak so Američanom zamolčali, da je Trump ravnal, kot je, zaradi zaskrbljenosti nad korupcijo v Ukrajini, za katero je znano, da je razbohotena. V precep so vzeli tudi Adama Schiffa, demokratskega kongresnika, ki vodi sedemčlansko ekipo tožilstva v procesu proti Trumpu, češ da je v svoji predstavitvi primera pretekli teden selektivno izbral le informacije, ki niso šle na roko predsedniku. Danes se je oglasil tudi Trump in na twitterju zapisal: »Nepošteni Adam Schiff je SKORUMPIRAN POLITIK in verjetno zelo bolan mož. Ni plačal cene, za zdaj, za to, kar je storil državi!« Schiff je potem na vprašanje, ali to razume kot grožnjo, dejal, da je bila izjava očitno tako mišljena.

Pompeov spor z novinarko

Na omenjenem posnetku večerje je Trump tudi dejal, da bo že naslednji dan odpustil veleposlanico v Ukrajini Marie Yovanovitch, potem ko mu je nekdo rekel, da naokoli razlaga, da bodo proti Trumpu sprožili ustavno obtožbo. Yovanovitchevo, ki se je upirala poskusom pritiska na Kijev za začetek preiskave proti Bidnovim, so potem zamenjali kakšno leto kasneje. Zunanji minister Mike Pompeo pa se je v pogovoru za National Public Radio zapletel v prepir z novinarko Louise Kelly, ki ga je vprašala, zakaj svojih diplomatov ne vzame v bran. Končalo se je tako, da je dal prinesti zemljevid in ji rekel, naj pokaže, če sploh ve, kje leži Ukrajina. Novinarka, ki ima magisterij iz evropskih študij, pravi, da je Ukrajino tudi pokazala.

Trumpova ekipa bo jutri nadaljevala s predstavitvijo argumentov obrambe, predvidoma tokrat dlje kot dve uri. Končali bodo v torek, v sredo in četrtek pa bo čas za vprašanja senatorjev tožilstvu in obrambi. Zastavili jih bodo pisno, na glas pa jih bo prebral predsedujoči sojenju, predsednik vrhovnega sodišča John Roberts.