Nizke temperature so bile letos naklonjene organizatorjem te največje zimske prireditve na Koroškem, ki so zadnja dva tedna s snežnimi topovi pripravili en velik kup kompaktnega snega za graditelje, še enega pa predvsem za najmlajše, ki se že ves dan veselo dričkajo sredi nastajajočega mesteca snežnih gradov. Predvsem gradove, pa tudi druge snežne skulpture, gradijo ekipe, ki štejejo od pet do osem članov in prihajajo iz več koncev Slovenije. Letos je na prizorišču prvič nastala tudi ledena skulptura v obliki prestola kralja Matjaža.

Člani ekipe Pohodniki Mala Nedelja se letos prireditve udeležujejo trinajstič, tokrat so se odločili za upodobitev kralja Matjaža z Alenčico v naročju. »Pri nas v Prlekiji je navada, da ko moški žensko zaprosi v zakon in ko ona privoli, jo mora nesti v naročju prek praga. In tudi naš kralj Matjaž Alenčico prinese v zakon,« je razmeroma visoko skulpturo z več detajli za STA opisal vodja ekipe Sandi Kšela. Na prizorišče dogajanja se je po lanski zmagi letos vrnila ekipa Študentska delovna brigada. »Letos nastajajo pisarna kralja Matjaža skupaj z ostankom gradu, miza in prestol,« je nastajajočo skulpturo opisal član ekipe Vlado in poudaril, da je zanje pomembno sodelovati na prireditvi, ne zmagati. »Če pa smo na koncu za trud še nagrajeni, toliko bolje,« je dodal.

Najlepše skulpture na tokratni prireditvi bodo tudi s pomočjo obiskovalcev, ki jih največ pričakujejo od 16. ure dalje, razglasili okoli 18. ure. Veliko obiskovalcev pričakujejo tudi v nedeljo, ko pripravljajo pestro dogajanje za najmlajše, snežne skulpture pa bodo nato na ogled vse dokler bo to dopuščalo vreme. Lani, ko se je prireditev Gradovi kralja Matjaža prvič odvila v Črni, in ne na tradicionalnem prizorišču v Podpeci, je dogajanje v treh dneh po ocenah županje Občine Črna na Koroškem Romane Lesjak obiskalo več kot 10.000 obiskovalcev, kar je bilo več kot so jih našteli v posamičnih letih prej. Če bodo to številko dosegli tudi letos, bodo zadovoljni, je za STA dejala županja.

Število ekip graditeljev pa v zadnjih letih ni tako veliko, kot jih je bilo v preteklosti, pri čemer je bil rekord dosežen leta 2006 s 109 ekipami. V prihodnje bodo zato po besedah županje prireditev nadgrajevali in predvsem usmerjali v ponudbo zimskega veselja za družine in vse druge obiskovalce. Tako naj bi že prihodnje leto pred osrednjim dnevom gradnje gradov na prizorišče kot povabilo na dogajanje postavili različne ledene in snežne like. »Opažamo rahel upad pri številu graditeljev, je pa veliko zanimanja za spremljevalne dejavnosti,« je povedala županja in dodala, da bo to tudi usmeritev prireditve za v prihodnje. Hkrati si bodo prizadevali prireditev, ki sloni na legendi kralja Matjaža, uvrstiti na seznam nesnovne kulturne dediščine.

Ena od legend pravi, da kralj Matjaž s svojimi vojaki spi za mizo v nedrjih Pece. Ko se bo njegova brada devetkrat ovila okoli mize, se bo kot slovenski kralj prebudil in prišel odrešit svoje ljudstvo.