Preiskava pred ustavno obtožbo in vse druge, ki potekajo proti Trumpu v predstavniškem domu z demokratsko večino, naj bi bile politično motivirane. "Izvajajo najbolj obsežno vpletanje v volitve v ameriški zgodovini," je dejal glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone in dodal, da senat tega ne sme dovoliti.

"Ne prosijo vas le za spreobrnitev rezultatov zadnjih volitev, ampak tudi za to, da odstranite Trumpa z volitev, ki bodo potrkale čez devet mesecev," je dejal Cipollone, Trump pa je medtem objavljal žaljive tvite. Demokrate je označil za lažnivce, prevarante, nervozneže, jokajoče in druge pripadnike radikalne levice, ki se je spravila na menda najuspešnejšega predsednika v zgodovini države.

Trumpovi odvetniki imajo na voljo tri dni za predstavitev obrambe in uvodoma ni bilo jasno, koliko časa bodo izkoristili, glede na to, da se jim ni potrebno truditi z dejstvi, ker bo republikanska večina v senatu Trumpa oprostila krivde in pustila na položaju. Z delom naj bi sedaj nadaljevali še najmanj v torek. Morda tudi v sredo, nakar sledijo pisna vprašanja senatorjev obema stranema in nato odgovori, razprava in glasovanje o morebitnih dodatnih pričah, ki jih želijo demokrati.

Trump je obtožen zlorabe pooblastil, ker je izsiljeval Ukrajino z zadrževanjem vojaške pomoči za razglasitev preiskave proti njegovim političnim nasprotnikom v ZDA. Obtožen je tudi oviranja dela kongresa, ker je vladnim uslužbencem prepovedal sodelovanje v kongresni preiskavi in zavračal zahteve za predajo dokumentov.

Upravitelji ustavne obtožbe, to je demokratski člani predstavniškega doma kongresa v vlogi tožilcev, so tri dni opisovali Trumpovo početje in predstavljali izjave prič ter dokumente, ki so jih lahko dobili. Tudi republikanci jim priznavajo, da so delo opravili dobro, vendar pa skupaj s Trumpovimi odvetniki menijo, da to, kar je Trump naredil, ni tako hudo, da bi ga zaradi tega bilo treba odstaviti s položaja.

Trumpovi odvetniki so uvodoma napadli demokrate, da niso predstavili dokazov v korist Trumpu, čeprav to ni naloga tožilcev, predsednikova dejanja pa naj bi prikazovali v zlobni luči, čeprav ni naredil ničesar takšnega, za kar ni imel pooblastil. Trump naj bi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v telefonskem pogovoru prosil za uslugo za ZDA in ne zase, kot trdijo demokrati, ker ga je skrbela korupcija v Ukrajini in ZDA. Za demokrate bi bilo to smešno, če zadeva ne bi bila resna.

Za odstavitev predsednika ZDA je v 100-članskem senatu potrebna dvotretjinska večina. Republikanci imajo 53 sedežev, demokrati skupaj z dvema neodvisnima senatorjema 47 in tak je bil izid vseh dosedanjih glasovanj od začetka sodnega procesa v torek v senatu. Analitiki menijo, da bo tak verjetno tudi izid glasovanja konec tedna o dodatnih pričah, kar bi pomenilo, da je zgodbe o tretji ustavni obtožbi predsednika v zgodovini ZDA konec. Potem se bo le še čakalo, kakšen vpliv bo vse skupaj imelo na volitve novembra, če sploh kakšnega.