Bolivija ima konservativno vlado od novembra lani, ko se je tedanja namestnica predsednika bolivijskega senata Jeanine Anez razglasila za začasno predsednico Bolivije. To je storila potem, ko je levičarski predsednik Evo Morales ter dolgoletni zaveznik Kube po nasilnih protestih odstopil in pobegnil v Mehiko.

Bolivijski zunanji minister Yerko Nunez je bil v petek kritičen do kubanskega kolega Bruna Rodrigueza, ki je Anezovo na twitterju v petek obtožil državnega udara in servilnosti do ZDA. Nunez je Rodriguezove izjave označil za nesprejemljive.

"Kubanska vlada je sistematično škodovala dvostranskim odnosom, ki temeljijo na obojestranskem spoštovanju ter nevmešavanju v notranje zadeve," je na novinarski konferenci poudaril Nunez.

Vlada pod vodstvom Anezove je sicer že zaostrila odnose tudi z Venezuelo.

Anezova je sicer v petek sporočila, da se bo potegovala za položaj predsednika na volitvah 3. maja. Za to se je odločila, kot je dejala, zaradi pomanjkanja enotnosti v opoziciji. V anketah vodi Moralesovo Gibanje za socializem (MAS), z njegovo podporo pa je kandidaturo napovedal ekonomist Luis Arce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.