»Spričo težkih razmer pospešenega širjenja virusa je nujno okrepiti centralizirano in enotno vodstvo centralnega komiteja stranke,« je dejal Xi na sestanku vplivnega sedemčlanskega stalnega komiteja politbiroja Kitajske komunistične partije o ukrepih proti širjenju novega koronovirusa.

A dokler bomo delovali skupaj, na podlagi znanstveno utemeljene preventive ter z ustreznimi zdravili, bomo uspeli zmagati, je bil v svojem drugem odzivu od izbruha virusa prepričan Xi.

Na Kitajskem spet zahteval nova življenja

Na Kitajskem je zaradi novega koronovirusa umrlo še 15 ljudi, tako da je zahteval že 41 življenj. Večje je tudi število okuženih, danes poročajo o okoli 1300. V boju proti širjenju virusa so oblasti izolirale že skupno 18 mest, kjer živi 56 milijonov ljudi. Odredili so ukrepe po vsej državi za odkrivanje okuženih na letalih, vlakih in avtobusih. Iz nacionalne zdravstvene komisije so danes sporočili, da bodo na postajah postavili posebna mesta za preverjanje morebitnih obolelih in da bodo vse, za katere bodo sumili, da imajo virusno pljučnico, takoj prepeljali v bolnišnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V mesto Wuhan, kjer je virus 31. decembra lani izbruhnil, je kitajska vojska poslala še 450 zdravstvenih delavcev, potem ko je v to 11-milijonsko mesto v petek poslala več deset zdravnikov, je poročala kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Okužbe tudi v več državah po svetu

Virus se naprej širi tudi po svetu. Potem ko so v petek zvečer v Franciji potrdili prva primera okužbe z virusom v Evropi, so ponoči potrdili še eno okužbo. Gre za sorodnika enega od dveh okuženih, vsi trije pa so se nedavno vrnili iz Kitajske. Eden od okuženih je iz Bordeauxa, dva pa z območja Pariza, vsi so v karanteni, poročajo tuje tiskovne agencije. Francoska ministrica za zdravje Agnes Buzyn je ob potrditvi prvih dveh primerov že v petek povedala, da bodo verjetno odkrili nove primere, saj sta bila prva dva potrjena bolnika po vrnitvi iz Kitajske v stikih z več kot desetimi ljudmi. Dodala je, da bodo stopili v stik z njimi.

Prvi primer okužbe so danes potrdili v Avstraliji. Gre za bolnika v bolnišnici v Melbournu, ki se je iz Kitajske vrnil minuli teden, poroča britanski BBC. Prve primere okužbe so potrdili tudi v Maleziji. Povedali so, da gre za tri kitajske državljane iz Wuhana, ki so na počitnicah v Maleziji, kamor so prišli preko Singapurja. Vsi so v bolnišnici in v stabilnem stanju, poroča portal Deutsche Welle.

Primere okužb so doslej potrdili tudi v ZDA, na Japonskem, v Filipinih, Južni Koreji, Tajvanu, na Tajskem, v Vietnamu, Savdski Arabiji, Singapurju, Hongkongu, Macau ter Nepalu.

Evropska komisarka za zdravje sklicala pristojni odbor

Evropska komisarka za zdravje Stella Kirikadies je zaradi širjenja novega koronavirusa iz Kitajske za ponedeljek sklicala sestanek neformalne svetovalne skupine, odbora EU za varovanje javnega zdravja. Kot je danes sporočila na Twitterju, bodo razpravljali o možnih odgovorih in potrebah držav članic EU. Poudarila je, da je v tesnih stikih z državami članicami, Svetovno zdravstveno organizacijo in Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Dodala je, da se je o razmerah dopoldne pogovarjala z ministrom za zdravje Hrvaške, ki trenutno predseduje EU, Milanom Kujundžićem. Pripravljeni smo na delovanje in pospešitev morebitnega odgovora, če bo potrebno, je še tvitnila.

Potem ko so v Franciji v petek potrdili prve primere okužbe v Evropi z novim virusom, ki izvira iz kitajskega mesta Wuhan, je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni danes ocenil, da so v Evropi verjetni novi primeri. A kot zatrjujejo, imajo evropske države potrebne kapacitete, da preprečijo izbruh. »Trenutno je verjetno, da se bodo v Evropi pojavili novi uvoženi primeri," je sporočil ECDC s sedežev v švedski Solni. A ne glede na to, da glede virusa ostaja še veliko neznank, evropske države razpolagajo z ustreznimi kapacitetami, da bi lahko po odkritjih novih primerov preprečile in nadzirale morebiten izbruh,« so sporočili.