"Nerojeni otroci še nikoli doslej niso imeli trdnejšega zagovornika v Beli hiši," je dejal Trump pred več tisoč udeleženci zborovanja Pohod za življenje. Ta shod že več desetletij zapored vsako leto v Washingtonu zbere množico nasprotnikov pravice žensk do splava.

"Demokrati zavzemajo najbolj radikalna in skrajna stališča glede splava," je zagotovil Trump, ki nujno potrebuje nadaljnjo trdno podporo ameriške krščanske desnice v času, ko ga skušajo demokrati v kongresu odstaviti s položaja in na naslednjih predsedniških volitvah novembra letos.

Vsakoletnega zborovanja nasprotnikov splava v Washingtonu doslej osebno ni nagovoril še noben predsednik ZDA. Večina Američanov pravico do splava podpira in republikanski predsedniški kandidati se glede tega niso tako zelo izpostavljali.

Ima se za od boga poslanega

Trump je nastop na pohodu spremenil v zgodbo o sebi. Napadel je postopek ustavne obtožbe v senatu in pojasnil, da ga demokrati preganjajo, ker se bori za ljudi, kot so udeleženci protesta, s katerimi se skupaj bori za tiste, ki nimajo glasu.

Nasprotniki splava so dobili s Trumpom velikega zaveznika, saj imenuje le sodnike, ki so proti splavu in na splošno zelo konservativni. Zaradi tega in zaradi odločne podpore Izraelu in nasprotovanja homoseksualcem je Trump za krščansko desnico v ZDA poslan od boga, kar pogosto poudarja tudi sam.

Če osvoji drugi mandat in mu uspe še kakšnega liberalnega vrhovnega sodnika ali sodnico zamenjati s konservativnim, se lahko sanje nasprotnikov splava o odpravi odločitve vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade iz 70. let prejšnjega stoletja, ki je legalizirala splav po celotnem ozemlju ZDA, uresničijo.