Demokratski kongresniki so včeraj v senatu začeli tretji in zadnji dan predstavljanja razlogov za odpoklic predsednika Donalda Trumpa in ga ponoči predvidoma tudi končali. Sedem demokratskih menedžerjev, kot jih imenujejo, je predstavitev razdelilo na tri glavne dele. Prvi dan so predstavili točko obtožnice, ki predsedniku očita zlorabo položaja. Trdijo, da je zadrževal ameriško vojaško pomoč Ukrajini zato, da bi v Kijevu dosegel dvoje: preiskavo ukrajinskih oblasti proti nekdanjemu podpredsedniku, zdaj pa predsedniškemu kandidatu in potencialnemu tekmecu Trumpa na volitvah Joeju Bidnu, ter njegovemu sinu Hunterju, ki je bil v odboru ukrajinske energetske družbe, ter preiskavo teorije, da je za vpletanjem v ameriške volitve leta 2016 stala Ukrajina, ne Rusija.

V drugem delu predstavitve so preventivno – še preden danes začne predstavljati argumente Trumpova obramba – poskušali zavreči trditve o tem, da je šlo predsedniku za boj proti korupciji v Ukrajini. Trdili so, da ni nobenih dokazov o korupciji Bidnovih. Trump namreč pravi, da je Joe Biden v vlogi podpredsednika poskrbel za odstavitev ukrajinskega tožilca, ker se je hotel lotiti podjetja Burisma, v katerem je delal Bidnov sin. Biden pa trdi, da so odstavitev tožilca, tudi s podporo Evropske unije, nasprotno dosegli prav zato, ker je mižal pri primerih korupcije. Demokrati so skušali ovreči tudi Trumpu ljubo teorijo, da je za vdorom v strežnike demokratske stranke leta 2016 v resnici stala Ukrajina. »To je zelo specifična teorija zarote, ki vam jo je ponudila Rusija,« je dejal glavni demokratski menedžer Adam Schiff.

Včeraj, zadnji dan predstavitve, pa so se demokrati osredotočili na drugo točko obtožnice, na predsednikovo oviranje kongresne preiskave, ko je prepovedal članom vlade, da pričajo ali izročajo dokumente. »Predsednik je skušal goljufati. Ujeli smo ga in potem je skušal to prikriti,« je dejal demokratski menedžer Hakeem Jeffries.

Kršenje pravil obnašanja

Dosedanje dogajanje v senatu pa ni potekalo ravno tako, kot si je vodstvo zamislilo. Pred začetkom sojenja so sprejeli stroga pravila obnašanja: senatorji med sojenjem ne smejo imeti pri sebi nobenih elektronskih naprav ali gradiv, ki niso povezana s sojenjem. Ves čas morajo biti prisotni, ne smejo vstajati in se pogovarjati, ampak spremljati dogajanje. Določili so jim celo, da smejo piti le vodo ali mleko, in tako naprej.

Na neki način so pravila razumljiva. Senatorji so na sojenju v specifični vlogi porote in za porote na ameriških sodiščih pač veljajo še precej hujše omejitve, zahteva se polna pozornost. Res je proces tu drugačen – predvsem je političen – a z omejitvami naj bi dosegli, da se bodo vsi res posvetili argumentom obeh strani. Ni namreč iz trte izvita izjava republikanskega senatorja Johna Neelyja Kennedyja, ki je dejal, da bo večina senatorjev šele zdaj podrobneje spoznala vsebino primera, saj niso podrobno sledili preiskavi predstavniškega doma: »Če bi naredili med senatorji anketo, bi vam devet od desetih povedalo, da niso prebrali prepisov procesa, ki je potekal v predstavniškem domu. Deseti senator, ki bi rekel, da jo je prebral, pa laže.«

Vendar pa pravila pri vseh senatorjih niso dosegla namena. Ameriški mediji so te dni drug za drugim naštevali njihove grehe in očitno jih ni manjkalo. Veliko senatorjev iz obeh strank je brez dovoljenja zapustilo sojenje. Republikanski kongresnik Rand Paul je med gradivom pretihotapil križanko in jo reševal. Več senatorjev je zadremalo, Jim Risch očitno za toliko časa, da ga je karikaturist New York Timesa lahko narisal med spancem (fotografiranje v senatu je med sojenjem prepovedano). Veliko je klepetanja oziroma komunikacije, senator Mike Round je kolegom razdelil prstne vrtalke, da si z njimi krajšajo čas, novinarji so med senatorji opazili papirnati avionček, dosti senatorjev je medtem, ko so smeli na stranišče, dajalo izjave za televizije, ena senatorka je brala knjigo in se izgovorila, da je povezana s temo – govori o tem, kako tisti, ki sovražijo Trumpa, uničujejo državo. Morda se to ne zdijo veliki prekrški za senatorje, ki so vajeni precej več svobode obnašanja v zbornici, a po drugi strani si je nemogoče predstavljati, da bi si kaj približno podobnega dovolila porota v sojenju na sodišču.

Za kratek čas v »dolino smrti«

Postopek v senatu se bo nadaljeval danes. Na vrsti je Trumpova ekipa, ki bo predstavila argumente obrambe, za kar ima prav tako na voljo 24 ur časa v treh dneh. Današnjo predstavitev bodo zelo skrajšali na nekaj ur, ker gre za slabo gledan sobotni termin ali za »dolino smrti na televiziji«, kot se je slikovito izrazil Trump, ki vztraja, da je ves proces lov na čarovnice. Obsežneje bo njegova ekipa predstavila argumente v ponedeljek in v torek.