Potem ko je Slovenija kot edina država, ki sodeluje pri urjenju kurdskih pešmerg v Erbilu, predčasno odpoklicala prejšnjo rotacijo v domovino, se za odhod v Irak pripravlja nova rotacija slovenskih vojakov. S 1. februarjem naj bi ponovno sodelovali v operaciji Neomajna odločnost pod okriljem mednarodne koalicije za boj proti Daeš.

»Rotacija bo izvedena po načrtu, kontingent je pripravljen,« zagotavljajo na obrambnem ministrstvu, kjer sicer včeraj še niso mogli z gotovostjo potrditi, da bodo vojaki v Erbilu dejansko 1. februarja. Po naših neuradnih informacijah iz slovenske vojske se usklajuje samo še datum odhoda vojakov, kar pa je zgolj tehnično vprašanje. Oblasti je treba obvestiti, kdaj bodo prišli vojaki v državo, opraviti pa je treba še druge formalnosti v zvezi z njihovim prihodom.

Napotitev šesterice slovenskih specialcev bo trajala štiri mesece, enako kot bi morala že prejšnja, sicer predčasno odpoklicana rotacija.

Cigler: Ne gre za Natovo misijo

Ker je nova rotacija tik pred realizacijo, je pismo zunanjega ministra Mira Cerarja, v katerem obrambnega ministra Karla Erjavca poziva k čimprejšnji vrnitvi vojakov v Irak, ker da bi v nasprotnem primeru trpela verodostojnost Slovenije, toliko bolj zanimivo.

Po naših informacijah Cerar pisma ni poslal zgolj Erjavcu, temveč tudi predsedniku vlade Marjanu Šarcu in predsedniku države ter vrhovnemu poveljniku oboroženih sil Borutu Pahorju. To se je zgodilo v sredo, ko je bil Šarec v Davosu, Pahor pa je že začel obisk v Jeruzalemu. Cerar je pismo napisal po dveh ključnih dogodkih tega tedna. Eden se je zgodil v Bruslju, drugi v Ljubljani.

V začetku tedna se je šef slovenske diplomacije udeležil zasedanja zunanjih ministrov EU, na katerem je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borell poudaril, da se morajo aktivnosti zavezništva v Iraku nadaljevati. Vprašanja o misiji pa so padala tudi na sredinem zasedanju parlamentarnega odbora za zunanjo politiko.

Upokojeni diplomat Mirko Cigler ocenjuje, da Cerarjevo pismo ni imelo pravega smisla, saj je do nove rotacije slovenskih vojakov v Iraku, ki je bila že napovedana, samo še teden dni. Sprašuje se tudi, zakaj je Cerar o svojih pogledih pisal Erjavcu, ki je tako in tako napovedal, da bo odstopil. Dvomljivo se mu še zdi, da bi v naslednjem tednu, do prihoda slovenskih vojakov v Irak, trpela verodostojnost Slovenije v mednarodni skupnosti. Cigler vidi v pismu določeno zavajanje, saj se opredeljuje, da je sodelovanje v boju proti Islamski državi za zavezništvo obveznost. Ne gre za Natovo misijo, poudarja Cigler, pa čeprav ima tudi Nato v Iraku svojo misijo za urjenje iraških varnostnih sil.

»Če gre za vprašanje kredibilnosti ali ugleda Slovenije, to leti predvsem na odnos Slovenije do Združenih držav Amerike. Če kje trpi naš ugled, trpi pri Američanih.« Ker pa v Sloveniji ni dobro preveč govoriti o Američanih, se po Ciglerjevem mnenju slovenska politika zateka k poudarjanju mednarodnih obveznosti države.

Ugled vojske naj pri zaveznikih ne bi trpel

Po ocenah diplomatskega vira, ki je želel ostati neimenovan, je Cerar s pismom hotel predstaviti predvsem zunanjepolitični vidik odločitve o predčasnem umiku vojakov prejšnjega kontingenta, ki sta jo sprejela obrambni minister Erjavec in predsednik republike Pahor. Šestindvajset nemških vojakov je po slovenski odločitvi resda izvedlo rotacijo iz večnacionalnega vadbenega centra v Erbilu, a 90 nemških vojakov je vendarle ostalo prisotnih na severu Iraka. Slovenski vojaki so bili edini v mednarodni koaliciji, ki so na ukaz politike pobrali šila in kopita.

Viri iz slovenske vojske po štirinajstih dneh notranjepolitičnih obračunavanj ugotavljajo, da se politične zgodbe pogosto odvijajo na njihovih plečih. Po zagotovilih virov vojaki priznavajo, da so del demokratičnega političnega sistema, v katerem civilna sfera določa usmeritve. To naj bi razumeli tudi drugi vojaki v mednarodni koaliciji, s katerimi je slovenska vojska tudi po predčasnem umiku ostala v stiku. Po ocenah naših virov slovenski vojaki niso utrpeli škode zaradi omajanega ugleda pri kolegih na terenu.

V Pahorjevem kabinetu pisma zunanjega ministra Cerarja ministru Erjavcu niso želeli posebej komentirati. Opozorili so na nedavne besede predsednika, da podpira vrnitev slovenskih vojakov v Irak, hkrati pa ocenjuje, da odločitev za predčasni umik vojakov ni škodila ugledu Slovenije pri zaveznikih.