Enaindvajseti krog italijanskega prvenstva, ki je na sporedu ta konec tedna, so pred sezono strokovnjaki označili za enega ključnih v boju za naslov. V njem se bosta namreč jutri ob 20.45 pomerila v zadnjih štirih sezonah trikrat drugi Napoli in serijski prvak zadnjih let Juventus. Ali je Napoli po letih lovljenja »stare dame« in v drugi sezoni pod vodstvom Carla Ancelottija končno pripravljen za naskok na vrh, je bilo pred sezono eno glavnih vprašanj. Na katerega pa smo odgovor dobili že bistveno prej od pričakovanj, še globoko v letu 2019, ko so Neapeljčani tavali na sedmem mestu, daleč od vrha. Vmes je preteklost postal tudi Ancelotti in Napoli je pod vodstvom Gennara Gattusa padel celo na trenutno enajsto mesto, na katerem za vodilnim Juventusom zaostaja nepredstavljivih 27 točk! Tudi zato, pa čeprav bi bila v vsakem primeru izjemno atraktivna, je tako v tem krogu precej bolj zanimiva druga tekma, jutrišnji mestni derbi med Romo in Laziom.

Medtem ko se po dveh zaporednih remijih in kar štirih na zadnjih šestih tekmah zdi, da Interju pohaja sapa v boju za prvo mesto, saj za njim zaostaja največ v tej sezoni, za štiri točke, je Lazio tisti, ki v serie A trenutno diha z najbolj polnimi pljuči. Nanizal je namreč že 11 zaporednih zmag, v tem času pa ima razliko v golih 30:9. Tako je prišel v položaj, ko se transformira v glavnega izzivalca Juventusa celo za naslov prvaka. S tekmo manj namreč za Interjem zaostaja le za točko, ob tem pa se je že »znebil dodanega bremena« nastopanja v ligi Evropa, iz katere je izpadel že po rednem delu, in italijanskem pokalu, iz katerega ga je sredi tega tedna izločil Napoli. »Ali verjamem, da se lahko vmešamo v boj za naslov? Da, seveda verjamem! Če zmagaš na 11 zaporednih tekmah, pomeni, da delaš in si sposoben velikih stvari,« je optimističen trener Simone Inzaghi, ki je bil v sezoni 1999/2000, v kateri je Lazio nazadnje osvojil scudetto, celo najboljši strelec kluba v vseh tekmovanjih z 19 goli.

Če je sezona Lazia, vsaj v domačem prvenstvu, torej nad pričakovanji, bi za gostitelja tokratnega derbija na sicer skupnem stadionu Olimpico, Romo, lahko dejali, da je v okviru pričakovanj. Trenutno četrto mesto je še zadnje, ki za naslednjo sezono zagotavlja igranje v ligi prvakov, v ligi Evropa se je brez težav uvrstila v šestnajstino finala, izpada v četrtfinalu italijanskega pokala, ki se je zgodil ta teden, pa ji ne more zameriti nihče, saj jo je izločil Juventus. »Derbi bo druga zgodba, saj Lazio igra drugače, zagotovo pa bomo morali biti previdni, da ne dobimo spet tako naivnih golov iz protinapadov. Tudi proti Juventusu smo do zadnjih 30 minut igrali dobro, zato moramo biti samozavestni,« je po omenjeni pokalni tekmi misli k Laziu takoj obrnil trener Rome Paulo Fonseca, ki ga sicer skrbijo težave igralcev s poškodbami, zato od vodstva kluba pričakuje, da mu bo do konca meseca pripeljalo vsaj dve okrepitvi.

Izven pogona so pri Romi tako Zappacosta, Pastore, Mkhitaryan, Fazio, Antonucci, Zaniolo, težave pa imata tudi Perotti in Diawara, medtem ko pri Laziu manjkajo le Lukaku, Marušić in Cataldi. Jutrišnji »derby della capitale« bo sicer že 174., doslej pa je uspešnejša Roma (65 zmag, 62 remijev, 46 porazov).