Ena najobsežnejših investicij, ki se ta čas izvajajo v občini Jesenice, je obnova Ruardove graščine na Stari Savi. »V preteklem letu so na objektu potekale obsežne raziskave, na podlagi ugotovljenega dejanskega stanja pa je bilo treba prilagoditi izvedbo del. Trenutno po fasadi v višini prvega nadstropja izvajajo horizontalne potresne vezi, na podstrešju rušijo nenosilne opečne stene, pod obstoječo streho montirajo jekleno oziroma kovinsko konstrukcijo novega ostrešja, pripravljajo pa tudi novo leseno ostrešje, ki bo vgrajeno po končani montaži kovinske konstrukcije. Vsa dela so usklajena s kranjsko območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije,« poudarjajo na Občini Jesenice, župan Blaž Račič pa dodaja: »Zaključek del je odvisen od poteka gradbene sezone.«

Muzejska dejavnost ni zamrla

Upravljalec Ruardove graščine je Gornjesavski muzej. Od leta 1954 je v njej stalna muzejska železarska zbirka. Predlani poleti so iz nevarne stavbe, potem ko se je v enem od prostorov leto pred tem zrušil strop, preselili gradivo, uprava se je preselila v Kosovo graščino na Jesenicah, kjer so galerijski prostori. Muzejska dejavnost po besedah direktorice Gornjesavskega muzeja Irene Lačen Benedičič na Jesenicah kljub temu ni popolnoma zamrla. Občasne razstave pripravljajo denimo v Kosovi graščini. »Železarska zbirka v času obnove ni na ogled,« ob tem opozarja direktorica muzeja.

Šele po selitvi gradiva se je pokazalo, v kakšnem stanju je bila graščina, opozarja Lačen-Benedičičeva. Izvajalci del so očistili material, ki je bil nanešen med stropovi in tlemi. »Graščina je bila v preteklosti predelana v stanovanja in ob tem so bili očitno narejeni tudi nestrokovni posegi, saj so izvajalci prerezali tramove, vezi, kar je poškodovalo objekt,« dodaja. Končna podoba prenovljenega muzeja se bo po njenih besedah prilagodila obnovi graščine, ki jo narekujejo konservatorji, restavratorji, investitor in projektant. »V projektni dokumentaciji je bilo na primer sprva predvideno, da bo v eni od sob v prvem nadstropju toplotna postaja. Vendar so bile prav v tisti sobi odkrite krasne freske,« o presenečenju, na kakršne so bili sicer pripravljeni, opozarja direktorica muzeja.

Občina pridobila evropska sredstva

Naložba v prenovo Ruardove graščine po ocenah občine Jesenice znaša dobra dva milijona evrov, pri čemer jim je uspelo pridobiti sredstva evropskega kohezijskega sklada v višini 152.000 evrov. »Cilj naložbe je obnova objekta, ki bo omogočala kakovostno ureditev muzejskih prostorov in delovanje Gornjesavskega muzeja Jesenice, hkrati pa tudi ohranitev in predstavitev čim bolj avtentičnega stanja objekta, ki je v jeseniški zgodovini še kako pomemben. To njegovo pomembnost, ne le za lokalno okolje, temveč tudi širše, je prepoznala tudi država, ki je v preteklem letu celotno fužinarsko naselje Stara Sava razglasila za kulturni spomenik državnega pomena,« opozarjajo na občini.