Astronavti Mednarodne vesoljske postaje (ISS) so prejšnji mesec uspešno spekli prve piškote. To je bila sploh prva peka v vesolju.

Testo so poslali v vesolje prejšnji mesec, skupaj s pečico Zero G, ki je ustvarjena za okolje z nizko gravitacijo. Na ISS je material prispel z vesoljskim plovilom Cygnus.

Prvi piškot, pečen na 149 stopinj Celzija, je bil na pol surov. Astronavtom je uspelo šele pri petem piškotu, ki se je na 163 stopinjah Celzija pekel 130 minut, kar je skoraj dve uri več kot traja peka piškota na Zemlji. A svojih pečenih piškotov astronavti niso poizkusili.

7. januarja so piškote poslali nazaj na Zemljo v kapsuli SpaceX Dragon. Pred zaužitjem jih je potrebno še stestirati. Do takrat ostajajo zapakirani in zamrznjeni v houstonskem znanstvenem laboratoriju.

Peka teh piškotov za astronavte ni bila zgolj zabavni znanstveni eksperiment, temveč tudi spomin na življenje, ki ga imajo na Zemlji. Mike Massimino, bivši astronavt Nase pove takole: >>Tistim, ki so v vesolju, hrana ni pomembna le za preživetje, ampak tudi za hranjanje človeškega duha in občutka povezanosti z domom - Zemljo.<<