Ameriški podpredsednik Mike Pence je v četrtek najprej sporočil, da je Trump Netanjahuja naslednji teden povabil v Belo hišo na pogovor o regionalnih vprašanjih in obetih za mir v Izraelu. Netanjahu je predlagal, da se na srečanje povabi tudi Ganca in ta je povabilo sprejel, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal Pence.

Trump je nato za novinarje na letalu na poti na Florido izrazil zadovoljstvo, da sredi volilne kampanje pred predčasnimi volitvami 2. marca prideta v Washington tako Netanjahu kot Ganc. "Prihajata oba kandidata - še nikoli videno," je poudaril.

Naznanil je še, da bodo najverjetneje še pred tem objavili težko pričakovani bližnjevzhodni mirovni načrt. "Odličen načrt je. To je načrt, ki bi res deloval," je menil glede predloga, ki je v nastajanju že od leta 2017. Njegovo objavo so že večkrat predložili.

Gospodarski del načrta je bil sicer predstavljen že junija lani, poziva pa k 50 milijardam dolarjev mednarodnih investicij za palestinska ozemlja in sosednje arabske države v naslednjih desetih letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Palestinci, ki pogovore s Trumpovo administracijo zavračajo od ameriškega priznanja Jeruzalema kot prestolnice Izraela, zavračajo tudi ameriški načrt, ker bi po njihovih ocenah pokopal možnost rešitve dveh držav. Ta je več desetletij veljala za temelj reševanja bližnjevzhodnega konflikta v mednarodni skupnosti.