Ministrica je dodala, da imata oba bolnika virusno pljučnico in da sta oba nedavno prišla iz Kitajske.

Pojasnila je, da se je 48-letni bolnik v Bordeauxu vrnil iz kitajskega mesta Wuhan, kjer je virus konec lanskega leta izbruhnil. Od četrtka je v karanteni. Po vrnitvi v Francijo je bil v stikih z okoli desetimi ljudmi. Dodala je, da je kitajskega porekla, da pa živi v kraju Gironda na območju Bordeauxa.

Glede bolnika iz okolice Pariza pa ima malo podatkov, je pojasnila in dodala, da se je tudi on vrnil iz Kitajske, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Število žrtev novega virusa narašča, na Kitajskem v izolacijo dodatna mesta

Na območju province Hubei, ki predstavlja žarišče izbruha novega koronavirusa, oblasti nadaljujejo z izolacijo mest - omejitve potovanj sedaj veljajo v skupno 13 mestih na območju, ki skupno štejejo okoli 40 milijonov ljudi. Okužbo z virusom so doslej potrdili pri 876 ljudeh, 26 jih je umrlo, od tega dva izven province Hubei.

V četrtek so na Kitajskem potrdili prvi smrtni primer zaradi okužbe izven Hubeija - umrl je moški v provinci Hebei. Danes pa so potrdili še drugi tovrstni primer, in sicer v severovzhodni provinci Heilongjiang, ki meji na Rusijo in je okoli 2000 kilometrov oddaljena od Wuhana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajske oblasti želijo širjenje virusa 2019-nCoV omejiti s prometno izolacijo mest na območju izbruha. Od četrtka, ko so stroge omejitve glede potovanj najprej uvedli v 11-milijonskem Wuhanu, so podobne ukrepe uvedli v še desetih mestih.

Od sveta odrezanih več kot 40 milijonov ljudi

Potovanja so na Kitajskem omejili že v skupno 13 mestih, ki štejejo več kot 40 milijonov prebivalcev.

Ustavitev prometnih povezav velja v provinci Hubei, kjer je koronavirus v mestu Wuhan tudi izbruhnil. Omejitve niso povsod enake, večini mest pa je skupna ustavitev javnega prevoza, vključno z letališči. Oblasti prebivalcem priporočajo, naj ne odhajajo nikamor. Z območja poročajo tudi o zaporah cest.

Izven Hubeija pa so oblasti denimo v Pekingu in Hongkongu odpovedale tudi večje javne dogodke, vključno s tistimi ob današnjem prehodu v lunarno novo leto. Od sobote bo za obiskovalce zaprto Prepovedano mesto, ki ga na dan obišče do 80.000 ljudi. Zaprli pa bodo tudi del Kitajskega zidu in več drugih znamenitosti. Do nadaljnjega obisk ne bo mogoč niti v Disneylandu v Šanghaju.

V Wuhanu pospešeno gradijo novo bolnišnico

A omejitve z namenom širjenja niso omejena le na provinco Hubei. Oblasti so denimo v Pekingu in Hongkongu odpovedale tudi večje javne dogodke, vključno s tistimi, predvidenimi ob bližajočem lunarnem novem letu. Od sobote bo za obiskovalce zaprto tudi Prepovedano mesto, ki ga na dan obišče do 80.000 ljudi. Do nadaljnjega obisk ne bo mogoč niti v Disneylandu v Šanghaju.

V Wuhanu medtem pospešeno gradijo novo bolnišnico s predvidenimi tisoč posteljami, v kateri naj bi zdravili vedno večje število obolelih. Poslopje naj bi bilo zgrajeno že v začetku februarja, poročanje časnika Changjiang Daily povzema BBC.

Vse več primerov okužb sicer zaznavajo tudi v drugih državah. Skupno so jih doslej zabeležili najmanj 15, največ - štiri - na Tajskem. Singapur je potrdil tri primere okužbe, Japonska in Južna Koreja po dva. Virus je poleg tega doslej dosegel še ZDA, Tajvan in Vietnam. V več državah, vključno z Veliko Britanijo in Kanado, medtem še preverjajo sume na okužbo.