Jubilejni Teden slovenske drame, osrednji festival domače dramatike in uprizoritev, ki nastajajo po slovenskih dramskih predlogah, se bo po tradiciji začel na svetovni dan gledališča, 27. marca. V Prešernovem gledališču Kranj in še na nekaterih drugih prizoriščih se bo v malce več kot tednu dni zvrstil niz dogodkov, tako ali drugače povezanih z domačo dramsko pisavo – med njimi vsakoletne dramske delavnice, bralne uprizoritve besedil, nominiranih za nagrado Slavka Gruma (najboljše izvirno dramsko besedilo bodo kot vselej razglasili na slovesnem zaključku festivala, prav tako bodo takrat podelili nagrado za mladega dramatika), precejšnja pozornost pa bo seveda posvečena tudi uprizoritvam tekmovalnega programa, v katerem se bo za Šeligovo nagrado pomerilo sedem produkcij, ter petim spremljevalnim predstavam.

Drugo leto po vrsti je bil selektor festivalskega programa pisatelj in režiser Marko Sosič. Ogledal si je 48 predstav, ki so bile v lanskem letu premierno uprizorjene na podlagi domačih besedil, bodisi v institucionalnih gledališčih ali neodvisni produkciji; v presojo je vzel tudi tri predstave iz tujine, nastale po slovenskih predlogah, ki po novem pravilniku enakovredno konkurirajo za umestitev v spored (v preteklosti jim je bil namenjen poseben mednarodni sklop). Novost je še ta, da bo lahko žirija – letos jo bodo sestavljali režiser Karpo Godina, dramaturginja Diana Koloini in makedonska dramatičarka Viktoria Rangelova – poleg nagrade za najboljšo uprizoritev festivala podelila tudi nagradi za najboljšo igralko in igralca ter posebno nagrado po lastni presoji.

»Svoj izbor sem zasnoval med izrazito dramskimi teksti, pri ogledu pa se nisem odrekel predstavam, ki svoj jezik razvijajo v različnih inačicah dramskih, postdramskih, performativnih in drugih poetik, s katerimi nakazujejo nova iskanja znotraj sodobne gledališke govorice,« je pojasnil Sosič. »Osnovni kriterij je bila vsebinska in estetska celovitost uprizoritve, izbiral sem tudi med predstavami z izrazitim režijskim branjem v povezavi z uprizoritveno poetiko in estetsko inovativnostjo.« Kot dodaja, so uprizoritve, ki jih je uvrstil v tekmovalni ter spremljevalni program, tako s tematskega kot estetskega vidika precej različne, vendar pa jih vseeno povezujejo teme, ki se dotikajo temeljnih vprašanj človekovega bivanja – od vprašanja krivde oziroma odgovornosti do sočloveka in družbe pa do vprašanj na temo ljubezni in erosa ter mnogih drugih eksistencialnih dilem, ki jih človeku postavlja sodobni družbeni ustroj. »Sicer pa se je v meni skozi zadnji dve leti utrdila misel, da slovensko gledališče ostaja na visoki ravni, v njem pa si tudi igralci, avtorji in režiserji mlajše generacije suvereno utirajo pot,« je sklenil.

Ob okrogli obletnici bodo pripravili tudi pregledno razstavo o zgodovini festivala, mednarodni simpozij o promociji slovenske dramatike, napovedujejo tudi simpozij o gledališču Rudija Šeliga, razne okrogle mize in predstavitve knjig.