Tik pred 62. podelitvijo grammyjev, najprestižnejših nagrad v glasbeni industriji, je tudi to institucijo pretresel škandal. Recording Academy, ki vsako leto podeli nagrade najboljšim glasbenikom in glasbenicam ter drugim, ki ustvarjajo v glasbeni industriji, je namreč avgusta lani dobil svojo prvo predsednico, Deborah Dugan, ki pa so jo v začetku letošnjega leta, po manj kot petih mesecih dela, odstavili. Deborah Dugan je ta teden proti akademiji vložila prijavo zaradi diskriminacije, v njej pa je navedla kar nekaj resnih obtožb proti svojim nekdanjim sodelavcem in nadrejenim.

Duganova je komisiji za enake zaposlitvene možnosti prijavila posilstvo neimenovane umetnice, ki naj bi jo posilil njen predhodnik na predsedniškem mestu, Neil Portnow. Prijavila je spolno nadlegovanje Joela Katza, nekdanjega predsednika odbora, številne finančne nepravilnosti pri vodenju, več primerov konflikta interesov ter drugih nepravilnosti v tej neprofitni organizaciji. Hkrati je bila za vodenje organizacije plačana bistveno manj kot njeni moški predhodniki.

Tako Katz kot Portnow sta obtožbe zanikala, Duganova pa zatrjuje, da so jo s predsedniškega mesta odstavili prav zato, ker je hotela te nepravilnosti razkriti. Delovanje akademije je označila kot fantovski klub, sodeč po očitkih, ki letijo nanjo po prijavi, pa se fantovsko delovanje nadaljuje. Deborah Dugan namreč zdaj očitajo, da nepravilnosti ni prijavila, še preden so jo odpustili, čeprav so jo na predsedniškem mestu obdržali samo pet mesecev. Duganovo so sicer odpustili potem, ko jo je njena sodelavka prijavila zaradi nevzdržnih pogojev dela, nadlegovanja in mobinga.

Poleg nesprejemljivega vedenja vodstvenih kadrov bodo obtožbe Duganove vplivale tudi na ugled nagrad in podeljevanja. Duganova namreč trdi, da je podeljevanje nagrad prepleteno s korupcijo, saj ima nadzor nad podeljevanjem peščica najvplivnejših v vodstvu akademije. Nominacije in nagrade naj torej ne bi bile posledica glasovanja 12.000 članov akademije, temveč rezultat manipulacije peščice v vodstvu. Ta naj bi na primer med nominacije za najboljše albume in skladbe uvrščala skladbe, ki jih želi aktualni producent podelitve, tokrat je to Ken Ehrlich, slišati na podelitvi. To pomeni, da lahko med nominacije po lastni presoji dodajajo glasbenike ali glasbenice, s tem pa tudi samovoljno iz ožjega izbora izločajo tiste, ki so jih predlagali drugi člani akademije. Kot zatrjuje Duganova, sta bila zaradi tega Ed Sheeran in Ariana Grande, ki ju je med nominirance izglasovalo članstvo, prikrajšana za nominacijo za skladbo leta 2019.

Duganova je še opozorila, da so nominirani izvajalci in člani odborov pogosto v intimnem ali poslovnem razmerju, zaradi česar nominacije prejmejo tudi tisti, ki niso prejeli dovolj glasov akademije. Leta 2019 naj bi v enem od odborov sedel celo avtor ene od nominiranih skladb. Akademija ima težave pri prepoznavanju kakovosti glasbe temnopoltih glasbenikov, zaradi česar se je leta 2014 na primer zgodilo, da sta belopolta Macklemore in Ryan Lewis premagala Kendricka Lamarja, Draka in Kanyeja Westa. Od leta 2012 do danes naj bi v glasovalnih odborih sedelo 68 odstotkov moških in 69 odstotkov belcev.

Akademija je v teh dneh sprožila neodvisni preiskavi dogajanja, eno za obtožbe, vložene proti Duganovi, drugo za obtožbe, ki jih je Duganova vložila proti preostalemu vodstvu. Obe preiskavi še potekata.