»Njena visokost, kraljica je podpisala zakon,« je na twitterju zapisal britanski minister za brexit Steve Barclay. »Kot piše v zakonu, bo lahko Združeno kraljestvo 31. januarja zapustilo EU,« je dodal.

Zakon med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU v Veliki Britaniji po brexitu. Poleg tega onemogoča podaljšanje prehodnega obdobja, ki se bo v skladu s trenutnimi načrti končalo konec leta 2020.

Oba domova britanskega parlamenta sta ga dokončno potrdila v sredo, česar se je britanski premier Boris Johnson razveselil. »Kdaj pa kdaj se je zdelo, da pri brexitu ne bomo nikoli prišli do cilja, vendar nam je uspelo,« je sporočil. »Zdaj lahko zamere in delitve iz preteklih treh let pustimo za seboj in se osredotočimo na to, da zagotovimo svetlo in razburljivo prihodnost,« je poudaril.

Zdaj mora izstopni dogovor, ki sta ga London in Bruselj sklenila oktobra lani, ratificirati še Evropski parlament. To bo predvidoma storil 29. januarja. Velika Britanija pa bo tako lahko tri leta in pol po referendumu o brexitu 31. januarja ob 23. uri po lokalnem času zapustila EU.

Sledilo bo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem bo Združeno kraljestvo ohranilo vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik. Zato bo tudi moralo spoštovati vso evropsko zakonodajo, ne bo pa sodelovalo pri odločanju.

V prehodnem obdobju morata strani doseči dogovor o prihodnjih odnosih. To obdobje je možno enkrat podaljšati za eno ali dve leti, a Johnson zatrjuje, da tega ne bo storil.