Restavracije umetniških del velikokrat presenetijo. Eden izmed tovrstnih primerov je ponesrečen poskus obnove freske Jezusa Ecce Homo. Uničena umetnina je zaradi svoje bizarne podobe postala velika spletna senzacija in dobila novo neuradno ime Jezus ''opičnjak''. Zdaj, 8 let kasneje, pa se je zgodilo ravno obratno - tokrat je nov, a pravzaprav star videz dobila slika Čaščenje mističnega jagnjeta nizozemskega slikarja Jana Van Eycka. Vendar ta videz ni opičji, temveč človeški.

Mlad obraz brez por, izrazite ličnice, mačje oči, dolge trepalnice, majhen nos in polne ustnice - skratka vse te instagramovske atribute ima jagnje na obnovljeni sliki.

Ta podoba za razliko od Jezusa ''opičjaka'' ni napaka restavratorjev, temveč je originalno delo Van Eycka. Sliko je leta 1550 namreč prebarval nek drug umetnik. Tokratni, 2,2 milijona evrov vredni restavratorski podvig ki so ga zagnali v Belgiji pred osmimi leti, je tako razkril izvorno podobo Božjega jagnjeta. Strokovnjaki Belgijskega kraljevega inštituta za kulturno dediščino so v tem času kar tri leta s kirurškimi skalpeli odstranjevali barvo, da so končno prišli do originalne podobe. Trenutno v svetu umetnosti slika sproža številne razprave, saj jagnje s svojim intenzivnim pogledom močno spominja na človeka, kar se nekaterim zdi celo moteče in neprijetno. Spet drugi špekulirajo, da so v 16. stoletju podobo prilagodili zato, da bi njeno človeškost naredili bolj brezizrazno.

Restavrirana umetnina bo 24. januarja vrnjena v katedralo sv. Bava v belgijskem Gentu, kjer bo postavljena na ogled javnosti.