Na Škotskem tri osebe testirajo, potem ko so kazale simptome koronavirusa.

Kitajska nacionalna komisija za javno zdravje je danes sporočila, da beležijo vedno več primerov koronavirusa pri ljudeh, ki niso bili izpostavljeni tržnici, kjer se je prvič pojavil virus. Med drugim je tak primer v Vietnamu, saj se je sin nalezel od očeta, ki je bil v Wuhanu.

V Sloveniji tveganje za pojav novega kitajskega virusa relativno nizko

Stopnja tveganja za pojav novega kitajskega virusa, ki povzroča pljučnico, je za Slovenijo relativno nizka, je danes pojasnila Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Dogajanje spremljajo in temu prilagajajo ukrepe. Vsem, ki načrtujejo obisk Kitajske, svetujejo povečano pozornost in pazljivost.

Potnikom na Kitajsko priporočajo, da se izogibajo živalim, tržnicam z živalmi in izdelkom živalskega izvora, na primer nezadostno toplotno obdelanemu mesu. Prav tako priporočajo, da se izogibajo stikom z bolnimi ljudmi, si pogosto umivajo in razkužujejo roke ter se cepijo proti gripi, saj so si začetni simptomi gripe in pljučnice, ki jo povzroča novi koronavirus, podobni.

Za zdaj ni podatka, kakšna je smrtnost zbolelih po okužbi z novim koronavirusom. Večina tistih, ki so umrli, je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč in sladkorno bolezen. Težak potek naj bi imela približno petina bolnikov, je pojasnila Sočanova. Prav tako še ni jasno, ali je oseba po preboleli bolezni zaščitena pred ponovno okužbo.

Inkubacijska doba virusa še ni znana, a glede na ostale koronaviruse in preliminarne podatke, je verjetno od dva do 12 dni, najbrž ne več kot dva tedna. Prav tako še ni jasno, ali je oseba kužna pred pojavom simptomov.

Cepiva za virus še ni, saj je po besedah Sočanove pot od ideje do izdelave cepiva dolga. Po njenih besedah pa je pomembno, da se ob takem tveganju začne razvoj cepiva čim prej.

Uradno 570, neuradno še mnogo več

Na Kitajskem se je s skrivnostnim virusom, ki so ga poimenovali 2019-nCoV, po uradnih podatkih okužilo že najmanj 620 ljudi, večina v Wuhanu. Žarišče izbruha je namreč na eni od tamkajšnjih tržnic, na kateri so prodajali ribe in divjačino.

Po izračunih strokovnjakov je sicer okuženih bistveno več ljudi. Na londonskem Imperial Collegu ocenjujejo, da so se simptomi bolezni do 18. januarja v Wuhanu pojavili pri približno 4000 ljudeh.

Kitajske oblasti prometno izolirale več mest

Oblasti so drastične ukrepe najprej sprejele v Wuhanu, ki je v središču izbruha novega virusa. V 11-milijonski metropoli, ki je pomembno prometno vozlišče v osrednjem delu Kitajske, so prepovedali odhode vlakov in letal, začasno so ustavili javne avtobuse in podzemno železnico. Na avtocestah, ki vodijo iz mesta, so zaprli cestninske postaje. Prebivalce so pozvali, naj ne odhajajo iz mesta brez posebnega razloga. V mestu naj bi bilo tudi obvezno nošenje mask za zaščito obraza.

Nato so se za prekinitev prometnih povezav odločili tudi v nekaterih drugih mesti v Hubeiju. V Huanggangu s 360.000 prebivalci bo od polnoči do preklica zaprta železniška postaja, ustavili bodo javni promet, pregledovali bodo vsa vozila. Zaprti bodo tudi bari, kinematografi in glavna tržnica.

Tudi v sosednjem mestu Ezhou na nasprotnem bregu Dolge reke bodo zaprli železniško postajo in prekinili medmestne avtobusne povezave, drugih ukrepov pa za zdaj niso napovedali. Nato so se za prekinitev prometnih povezav odločile še oblasti v mestu Chibi s približno pol milijona prebivalci južno od Wuhana. Podoben ukrep vstopa v veljavo v mestu Xiantao, kjer so onemogočili dostop do avtoceste ter začasno ustavili javni promet.

V Pekingu so medtem odpovedali javne prireditve ob kitajskem novem letu, ki ga bodo Kitajci praznovali te dni. Med drugim so odpovedani sejmi v templjih, ki običajno pritegnejo velike množice obiskovalcev. Oblasti so ob tem pozvale prebivalce, naj »okrepijo preventivo in zaščito«. Od sobote bo za obiskovalce zaprto tudi Prepovedano mesto, ki ga na dan obišče do 80.000 ljudi.