Slovenija je 56. najboljša država na svetu, obenem pa je njena moč izredno majhna. Tako vsaj ocenjujejo sodelujoči v veliki globalni raziskavi, ki so jo objavili peto leto zapored. Najboljša država je tako kot prejšnja leta Švica, na zadnjem mestu pa je Irak zamenjal Libanon. V raziskavo so vključili 73 držav, ki so izpolnile kriterije.

Med najboljšimi državami na svetu prednjačijo evropske, saj se jih je med prvo deseterico uvrstilo šest. Po vrsti so tam Švica, Kanada, Japonska, Nemčija, Avstralija, Združeno kraljestvo, ZDA, Švedska, Nizozemska in Norveška. Na repu so Belorusija, Oman, Srbija in na 73. mestu Libanon.

Raziskavo so pripravili ameriška medijska družba US News & World Report, Univerza v Pensilvaniji in svetovalno podjetje BAV Group. Spraševali so več kot 20.000 oseb v 36 različnih državah. Da so državo sploh ocenjevali, je morala biti med stotimi najboljšimi na svetu po BDP, po neposrednih tujih naložbah in po prihodkih od tujih turistov ter med 150 najboljšimi po indeksu človeškega razvoja. Vse štiri pogoje je izpolnilo 73 držav. Od slovenskih sosed jih ni izpolnila Madžarska, od držav z območja nekdanje Jugoslavije pa se na lestvico niso uvrstili BiH, Črna gora, Kosovo in Severna Makedonija.

0,0 točke za moč države

Končno oceno o tem, katera država je najboljša, so sestavili na podlagi ocen z devetih področij (vsa niso imela enake teže). Eno od teh je bila moč države in tu se je Slovenija uvrstila na rep lestvice. Po raziskavi sodeč so najmočnejše ZDA, v prvi deseterici ji sledijo Rusija, Kitajska, Nemčija, Združeno kraljestvo, Francija, Japonska, Izrael, Južna Koreja in Savdska Arabija. Čisto pri repu so Slovaška, vse tri baltiške države in nato Slovenija, ki tu ni zbrala niti desetinke točke. Ocena o moči države je namreč povprečje petih podocen, pri vsaki je možnih deset točk, Slovenija pa je dobila 0,0 točke za mednarodna zavezništva, politični vpliv in voditeljstvo ter 0,1 točke za moč vojske in gospodarski vpliv. ZDA na prvem mestu so zbrale deset točk, Rusija na drugem pa 9,9.

Pri preostalih osmih področjih, ki so sestavljala končno oceno, se je Slovenija najbolje uvrstila pri državljanskih pravicah, na 29. mesto, ter pri odprtosti poslovnega okolja, na 39. Poleg moči države se je najslabše uvrstila na področju pripravljenosti na prihodnje gospodarske izzive – na predzadnje mesto.

V lanski raziskavi istih avtorjev, v katero je bilo zajetih 80 držav, se je Slovenija prav tako uvrstila na 56. mesto. Tudi lani je bila najboljša na področju človekovih pravic (33. mesto), najslabša pa po vojaški moči (78. mesto pred Latvijo in Estonijo).