Tekma z Norveško ni več odločala o tem, ali bo Slovenija igrala v polfinalu evropskega prvenstva. Portugalci so pred tem namreč s 34:26 premagali Madžarsko in našim vzhodnim sosedom pokopali upe o polfinalu. Čakali smo torej na odgovor o parih petkovega začetka bojev za odličja. Slovenci bi morali za morebitno srečanje s Hrvaško zmagati, poraz ali remi pa sta pomenila polfinalno srečanje s Španijo. Selektorja Ljubomir Vranješ in Christian Berge sta izkoristila priložnost in tekmo začela z drugačno postavo kot sicer ter odpočila nosilce igre.

V golu je tekmo začel Urh Kastelic, ki je hitro vknjižil svojo prvo obrambo, zatem pa je po podaji Mihe Zarabca prvi gol na srečanju dosegel Igor Žabič. Sledili so trije hitri zadetki Norvežanov, dvakrat je bil natančen Kevin Gulliksen. V minutah po tem je bilo videti, da bi lahko Skandinavci rezultatsko povsem ušli. Po dobrih devetih minutah igre so vodili s 7:3. Niz nasprotnika je prekinil Mario Šoštarič, od tam pa je z obrambami prevzel razpoloženi Kastelic.

Do 16. minute jih je zbral pet, Norvežani so sicer za štiri znova povedli pri 10:6, a so Slovenci po dvajsetih minutah igre uspeli ujeti priključek, nato pa do konca polčasa Norvežanom vseskozi dihali za ovratnik. Priložnost za izenačenje pred odmorom je v zadnjih sekundah zapravil Darko Cingesar (14:13).

Sedemmetrovke odnesle morebitno zmago

V prvih pet minutah drugega dela so Slovenci uspeli držati korak z Norveško, ki je ohranjala minimalno prednost iz prve polovice. Dodobra pa se je nato na žalost slovenske obrambe razigral Gulliksen, ki je bil tokrat nezgrešljiv. Ko je zadel za 23:19 je bil to že njegov sedmi zadetek iz prav toliko poizkusov. Skandinavci so pobegnili celo na plus šest, v oči pa je bodla realizacija sedemmetrovk. Vratar Espen Christensen je ustavil kar štiri izmed petih slovenskih strelov s črte.

Belo-rdeči so izkoristili ta slovenski statistični spodrsljaj in znotraj šestmetrskega prostora še naprej brez slabe vesti ustavljali slovenske napade. Takšen taktičen pristop je nato vendarle presekal Žabič, zatem pa je Rok Ovniček s tretjim golom na srečanju znižal na 27:29. Razpoloženi Žabič je znova udaril, ko je pri preigravanju že bil v padcu, a žogo vseeno uspel spretno zavrtinčiti mimo nemočnega Christensena (30:28). Ob tem je izsilil še izključitev Williama Aara, podoben navihan strel pa je po hitrem protinapadu malo kasneje uprizoril še Šoštarič.

Vranješ spočil nosilce igre

Dean Bombač in Jure Dolenec sta s klopi odlično potezo pospremila z aplavzom in nasmeškom. A ko se je že zdelo, da bi lahko Slovenci morda celo ujeli nasprotnike, so ti znova povečali prednost in tekmo v zadnjih minutah povsem mirno pripeljali do končnih 33:30. V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Nejc Cehte in Tilen Kodrin s po petimi zadetki, Kristjan Horžen in Igor Žabič sta prispevala vsak štiri. Razplet tekme pomeni, da so slovenski rokometaši v skupini osvojili 2. mesto in se bodo v petek ob 20.30 pomerili s Španci, ki so danes remizirali s Hrvati (22:22).

Slovenski selektor Ljubomir Vranješ je na današnji tekmi proti Norvežanom torej ponudil priložnost manj obremenjenim igralcem in spočil nosilce za odločilne obračune v švedski prestolnici. »To je bil moj najslajši poraz v karieri.,« je napredovanje v finale kljub današnjemu razpletu pospremil slovenski selektor in se ozrl naprej: »V petek gremo v polfinale z veliko energije, poleg tega smo danes prihranili taktiko, ki smo jo pripravili za Norvežane. Ta nam bo prišla prav v nadaljevanju prvenstva. upam, da jo bomo lahko uporabili v finalu.«