Prostovoljci žrtvujejo svoj čas, da je drugim lepše. Kaj lepše, neizmerno so veseli podarjenega kruha, sadja, zelenjave, pečenih bedrc, sendvičev in tudi kakšne torte ali rogljičkov. Vse to in še marsikatero drugo živilo, ki mu je potekel rok trajanja ali pa je bilo v trgovini sveže pripravljeno, morajo trgovci po zaprtju trgovin odstraniti s polic in, čeprav je še užitno, naslednji dan roma med odpadke. Že pred leti pa so nekateri prišli na idejo, da bi namesto odvoza na odpad hrano raje razdelili med tiste, ki si je ne morejo privoščiti, ker jim njihovi prihodki tega ne dopuščajo.

Več ton živil in drugih izdelkov

Tudi v Mestni občini Velenje tako že od marca 2014 izvajajo projekt Donirana hrana, katerega glavni namen je organiziranje prevzema in predaje hrane, ki je pred iztekom roka uporabnosti in bi jo ob koncu dneva morali dati v uničenje. »Lani so prostovoljci v trgovinah prevzeli skupno kar 11,5 tone sadja, zelenjave, pečenega mesa, sendvičev in drugih mesnih izdelkov ter 108.807 kosov kruha, pekovskega peciva, mleka, mlečnih izdelkov in jajc. Skupna vrednost razdeljene podarjene hrane je znašala dobrih 143.400 evrov. Kar je dobrih 20.000 evrov več kot še leto poprej, ko je vrednost razdeljene hrane presegala 122.600 evrov,« pove Aleksandra Forštner iz službe za odnose z javnostmi na velenjski občini.

Prostovoljci se izmenjujejo

Hrano v Velenju donirajo vsi večji trgovci. Prevzem poteka vsak dan po zaprtju trgovin, tudi konec tedna in ob praznikih. Projekt koordinira Zveza Lions klubov Slovenije, v Velenju pa prevzem in razdeljevanje hrane organizirajo prostovoljci Lions kluba Velenje, Rotary kluba Velenje, območnega združenja Rdečega križa Slovenije in strokovnega sveta za socialna vprašanja pri območni organizaciji Socialnih demokratov (OO SD) Velenje, ki vsak večer podarjeno hrano dostavijo v zbiralnico v Domu za varstvo odraslih Velenje, kjer jo primerno shranijo do jutra.

»Zjutraj hrano izmenično prevzamejo prostovoljci Društva upokojencev Velenje, Društva Invalid Konovo in Medobčinskega društva invalidov Šaleške doline Velenje ter jo na podlagi urejenih seznamov razdelijo socialno ogroženim posameznikom in družinam,« še pove Forštnerjeva. »Člani našega strokovnega sveta denimo dostavljamo hrano v razdelilnico vsak tretji teden. To počnemo povsem prostovoljno, ker pa nas je več, ni težko. Vnaprej vemo, kdaj smo na vrsti, in se temu prilagodimo. Občutek, da nekomu s tem pomagamo, pa je seveda izjemen,« pove Janja Rednjak, predsednica strokovnega sveta za socialna in zdravstvena vprašanja pri OO SD Velenje, ki je obenem tudi mestna svetnica. Ker je projekt Donirana hrana med občankami in občani velenjske občine odlično sprejet, ga bodo izvajali tudi v prihodnje.