Karl Erjavec je džentlemensko sprejel rezultate volitev 11. kongresa DeSUS, je v izjavi za javnost dejal premier Marjan Šarec. Nova predsednica DeSUS Aleksandra Pivec je že opravila prve razgovore, tudi s poslansko skupino DeSUS. Pokazalo se je realno stanje stranke, še posebno ker je Erjavec napovedal tudi nepreklicni odstop s položaja obrambnega ministra. Kandidatov je veliko, lahko bi jih naštevala 15 minut, je za javnost povedala nova predsednica. DeSUS zahteva, da je novi minister iz vrst stranke. V torek je tudi izšla bela knjiga obrambnega ministrstva, strateški program razvoja Slovenske vojske za nadaljnjih 15 let, kjer je tudi omenjen koncept ponovne uvedbe rednega služenja vojaškega roka, ki je bil s sklepom 10. kongresa DeSUS predlagan že leta 2017.

Toda tega, kar je Karl Erjavec doživel na sobotnem kongresu stranke, nikomur ne privoščim. In se sprašujem, koliko članov stranke se je še do včeraj klanjalo Erjavcu in mu zagotavljalo, da je v stranki vse v redu, pa ni bilo.

Resno pa zamerim premierju Šarcu, ki je pred kongresom DeSUS zagotavljal, da ne bo dajal nobenih izjav okoli kandidatov za novega predsednika stranke, pa je kljub temu skočil po Erjavcu z medijskim »pompom« glede umika slovenskih vojakov iz Iraka. Nato pa je merjenje javnega utripa Vox populi v ponedeljkovem Dnevniku pokazalo, da večina anketirancev podpira odločitev o predčasnem umiku slovenskih vojakov iz Iraka. Se bo premier zdaj še džentlemensko opravičil Erjavcu? Mogoče tudi predsedniku Borutu Pahorju.

Veliko pozivov in klicev dobivam od uglednih ljudi, ki se razumejo na obrambo, da je treba Karla Erjavca prepričati, da ostane minister za obrambo.

Vid Drašček, Vrhnika